Ανωμαλη προσγειωση στις αγορες

Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους επανήλθαν στις αγορές, που άρχισαν να πιέζουν ξανά τις χώρες της ευρωζώνης και κυρίως την Ιταλία. Οι οίκοι αξιολόγησης εγείρουν νέα ερωτήματα για το αν με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής...
αντιμετωπίστηκε η κρίση και απειλούν με νέες υποβαθμίσεις ακόμη και ισχυρές οικονομίες, όπως είναι η Γαλλία.
Το κόστος δανεισμού (spreads) στην ευρωζώνη σημείωσε νέα άνοδο αναγκάζοντας την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα παρέμβαση με αγορές κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα της Ιταλίας. Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε το ευρώ, που υποχώρησε κάτω από τα 1,32 δολάρια από 1,34 δολάρια την Παρασκευή, ενώ ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα διεθνή χρηματιστήρια όπου στο στόχαστρο μπήκαν κυρίως τραπεζικές μετοχές. Είναι ενδεικτικό ότι οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεπέρασαν ακόμη και το 3%. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις αγορές του Μιλάνου, της Μαδρίτης και της Φρανκφούρτης. Τα spreads για τα 10ετή κρατικά ομόλογα της Ιταλίας ξεπέρασαν πάλι τις 450 μονάδες, ενώ της Ισπανίας έφτασαν ξανά στις 380 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων ανέβηκαν ξανά πάνω από το 6,8% και των αντίστοιχων ισπανικών διαμορφώθηκαν στο 6%. Τα επίπεδα αυτά είναι πολύ υψηλά και μακροπρόθεσμα θεωρείται ότι δεν είναι βιώσιμο να δανείζεται μια χώρα με τόσο υψηλό κόστος.

Καμπανάκι. Ο χρόνος για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη τελειώνει και οι Ευρωπαίοι μπορεί να υποστούν ένα ακόμη σοκ από επίθεση των αγορών, προειδοποίησε η Standard & Poor's. Οπως είπε σε συνέδριο στο Τελ Αβίβ ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου για την Ευρώπη Ζαν-Μισέλ Σιξ, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν είναι αρκετές. Η Standard & Poor's την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησε ότι μπορεί να υποβαθμίσει όλες τις χώρες της ευρωζώνης και χθες άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει πιο σύντομα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Τα μέτρα που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής δεν είναι αρκετά, προειδοποίησε και η Moody's. Ο οίκος απείλησε ότι μπορεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση των αξιολογήσεων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

«ΕΞΑΝΕΜΙΣΤΗΚΕ».Την ευφορία των πρώτων ημερών που ακολούθησαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακολούθησε ο σκεπτικισμός για τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Η έγκριτη οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» γράφει σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι η «Σύνοδος Κορυφής έπεισε θετικά τους επενδυτές για μία ολόκληρη εβδομάδα. Τη Δευτέρα όμως η ευφορία είχε ήδη εξανεμιστεί και οι οίκοι αξιολόγησης έπιασαν δουλειά και άρχισαν να αξιολογούν τις αποφάσεις». Τα συμπεράσματά τους δεν είναι καλά. Ετσι, ο DAX, με το μαχαίρι των οίκων αξιολόγησης κολλημένο στην πλάτη, συνθηκολόγησε και έκλεισε χθες με απώλειες 2,4%.
Την ίδια στιγμή το κλίμα στην ευρωζώνη επιβαρύνεται από την άνοδο των επιτοκίων στη γειτονική Ιταλία. «Η ευρωζώνη πρέπει να φοβάται τον ιό της Ιταλίας», είναι ο τίτλος σχολίου της γερμανικής έκδοσης των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Keywords
Τυχαία Θέματα