Αποχωρει δυσαρεστημενος ο σταρκ απο την εκτ

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν μπορεί να επιλυθεί με νομισματική πολιτική εκτιμά ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιούργκεν Σταρκ που δηλώνει ότι αποχωρεί στο τέλος του χρόνου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επειδή δεν είναι ικανοποιημένος με...
τον τρόπο που εξελίσσεται η κατάσταση και δεν λαμβάνονται οι απαιτούμενες αποφάσεις για να λυθεί η σοβαρή κρίση χρέους που μαστίζει τα δύο τελευταία χρόνια τη ζώνη του ευρώ.

Κρίσιμες χαρακτήρισε τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ο Γιούργκεν Σταρκ, που δεν έκρυψε την απογοήτευσή του από την ατολμία της ΕΚΤ στη λήψη αποφάσεων που θα βοηθούσαν να επιλυθεί η σοβαρή κρίση χρέους που πλήττει εδώ και δύο χρόνια τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ αγόρασε περίπου 210 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικού χρέους από την ευρωζώνη, δήλωσε ο Σταρκ από τον Μάιο του 2010 χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.

Η λύση δεν μπορεί να βρεθεί μέσω της νομισματικής πολιτικής επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Μέχρι σήμερα ο Σταρκ επικαλείτο «προσωπικούς λόγους» για την αποχώρησή του από την τράπεζα, αν και πηγές ανέφεραν πως ο πραγματικός λόγος είναι η αντίθεσή του στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, δηλώνει πως αποχωρεί από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ στα τέλη του έτους διότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί η κατάσταση στην ευρωζώνη.

Στη συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Δευτέρας, ο Σταρκ τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα και εγκαίρως την ευρωζώνη για τα προβλήματα που υπήρχαν.

Οι πολιτικοί είχαν δώσει μικρή σημασία αλλά τώρα περιμένουν από την κεντρική τράπεζα να επιλύσει την κρίση, αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μην ζητάτε υπερβολικά πολλά από την κεντρική τράπεζα», λέει, ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι η αύξηση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα θέσει τέλος στην κρίση.
Τα πυρά του Σταρκ δέχτηκε όμως πέραν της ΕΚΤ η Ιταλία και η Ελλάδα, αφού δήλωσε ότι η πρώτη θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει την αγορά της με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μέτρων ενώ η χώρα μας πρέπει να πάψει να κρύβεται πίσω από τη δικαιολογία της συστημικής κρίσης.

«Δεν μπορείς να μεταθέτεις τις ευθύνες σου σε κάποιον άλλον ή άλλους, όταν δεν έχεις κάνει ο ίδιος το καθήκον σου» παρατήρησε σχετικά με την Ελλάδα ο Γιούργκεν Σταρκ.
Keywords
Τυχαία Θέματα