ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

08:06 28/3/2011 - Πηγή: Fimotro
Απορρίπτει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον το ενδεχόμενο ανάμειξης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία κατά τον ίδιο τρόπο με τη Λιβύη, επισημαίνοντας σε συνέντευξή της στο CBS ότι κάθε αραβική εξέγερση είναι μοναδική. Μιλώντας την ίδια...
ώρα στο δίκτυο ABC, o Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς αναφέρει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κανταφικές δυνάμεις στη Λιβύη
οπισθοχωρούν στα δυτικά και επαναλαμβάνει ότι στόχος της επέμβασης δεν είναι η ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.
Σε συνέντευξή της στην εκπομπή Face the Nation του τηλεοπτικού δικτύου CBS, η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη λύπη της για τη βία στη Συρία, αλλά τόνισε ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες στη Λιβύη, όπου ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι χρησιμοποιεί την πολεμική αεροπορία και τα άρματα μάχης κατά του λαού του.
«Κάθε μια από τις καταστάσεις αυτές είναι μοναδική. Βεβαίως, λυπούμαστε για τη βία στη Συρία και απευθύνουμε έκκληση όπως και σε όλες αυτές τις κυβερνήσεις, να ανταποκριθεί [και η συριακή κυβέρνηση] στις ανάγκες των λαών τη, να επιτρέψει τις ειρηνικές διαδηλώσεις και ν' αρχίσει τη διαδικασία των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων» τόνισε.
Σύμφωνα με την Κλίντον, οι συνθήκες στις δυο αυτές χώρες διαφέρουν γιατί στη Συρία δεν υπάρχει το ίδιο επίπεδο βίας και τα μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση δεν έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας ή εκκλήσεις από την πλευρά του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων για την εφαρμογή ζώνης εναέριου αποκλεισμού όπως στη Συρία.
«Αυτό που συμβαίνει εκεί τις τελευταίες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αλλά υπάρχει διαφορά από το να στέλνεις αεροπλάνα και να βομβαρδίζεις αδιακρίτως τις πόλεις σου [όπως στη Λιβύη, από τις ενέργειες της αστυνομίας, η οποία, ειλικρινά, κάνει υπερβολική χρήση βίας, που κανένας από εμάς δε θέλει να βλέπει» υπογράμμισε η Κλίντον.
Γκέιτς για Λιβύη και Υεμένη
Στην εκπομπή Face the Nation μίλησε και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κανταφικές δυνάμεις οπισθοχωρούν στη Λιβύη ως αποτέλεσμα της δυτικής επέμβασης.
Σε συνέντευξη που έδωσε παράλληλα στο δίκτυο ABC, ο Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε ότι ο στόχος της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη δεν είναι η ανατροπή του συνταγματάρχη Καντάφι.
«Όπως έχουμε δει στο παρελθόν, μια αλλαγή καθεστώτος είναι κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο. Άλλοτε χρειάζεται πολύς καιρός, άλλοτε συμβαίνει γρήγορα. Όμως, αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ στόχο της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη» είπε ο Γκέιτς μιλώντας στην εκπομπή This Week.
Στη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης, ένα από τα πιο ουσιαστικά πράγματα είναι, κατά τη γνώμη μου, να μην καθορίζει κανείς στόχο που δεν είναι βέβαιος ότι θα επιτύχει» τόνισε.
Σύμφωνα με τον Γκέιτς, συνεργάτες του Καντάφι έχουν αρχίσει να τον εγκαταλείπουν και ν' αλλάζουν στρατόπεδο μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη. «Υπάρχουν πολλοί διπλωμάτες και ανώτεροι αξιωματικοί στη Λιβ
Keywords
Τυχαία Θέματα