Απορριπτουν οι δανειστες το σχεδιο κατρουγκαλου

09:46 5/2/2016 - Πηγή: Fimotro
«Ολα τα μεγάλα θέματα είναι ανοικτά». Με τη δήλωση αυτή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης...
Γ. Κατρούγκαλος περιέγραψε με... διπλωματικό τρόπο την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό, που παρουσιάστηκε στη χθεσινή δεύτερη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Θεσμών, όταν οι τελευταίοι υπέβαλαν γραπτά (όπως είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά) τις αντιρρήσεις τους στο κυβερνητικό σχέδιο.
Στα μεγάλα θέματα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η χορήγηση της εθνικής σύνταξης με 15ετία σε όλους και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η βάση,
δηλαδή, του σχεδίου του προτεινόμενου νέου Ασφαλιστικού που «ευνοεί» ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους με... λίγα χρόνια ασφάλισης αφαιρώντας, σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά τα 30 έτη, κάθε κίνητρο ασφάλισης. Να σημειωθεί ότι ο Ν. 3863/10 που είχαν συμφωνήσει οι δανειστές με την κυβέρνηση εκείνης της εποχής, προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της βασικής σύνταξης σε όσους δεν συμπληρώνουν 15ετία. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, σταθερά, πιέζουν έκτοτε για τη στενότερη σύνδεση των εισφορών και των παροχών και την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων σε κάθε παροχή για την οποία δεν καταβάλλονται εισφορές.
Εισφορές και συντάξεις
«Βέτο» στο σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου
Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των Θεσμών έθεσαν «βέτο» για τον κεντρικό «πυρήνα» της προτεινόμενης, από την κυβέρνηση, μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού εγείροντας ζήτημα τόσο για τα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις όσο και για την αύξηση των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση (το «ισοδύναμο» για την αποφυγή νέας μείωσης των επικουρικών συντάξεων). Υπό αμφισβήτηση τέθηκε, ακόμη, η εισπραξιμότητα των εισφορών μετά τη σύνδεση με το φορολογητέο εισόδημα, δεδομένων και των μεγάλων επιβαρύνσεων που θα προκύψουν για όσους θα δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
Συμβιβασμός
Επι της ατζέντας των αντιρρήσεων που μας υπέβαλαν συζητήσαμε κατ' άρθρον όλο το σχέδιο και... συνεχίζουμε», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος ενδέχεται να συναντηθεί εκ νέου σήμερα με το ανώτατο κλιμάκιο των εκπροσώπων των Θεσμών.
Την επομενη εβδομάδα, πάντως, θα γίνει αναλυτική επεξεργασία όλων των δυνατών σεναρίων-αλλαγών με τα τεχνικά κλιμάκια. Η κυβέρνηση επείγεται να «γεφυρωθούν» οι διάφορες για να «κλείσει» το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση. Και ο υπουργός Εργασίας, εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθούν οι λύσεις σύντομα για το καλό του τόπου.
«Ψαλίδι» σε επιδόματα
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζήτησαν να επιταχυνθεί η διαδικασι?α αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων ώστε να εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ (όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο) και να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο το ελαχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η αναπληρώτρια υπουργός Θ. Φωτίου δεσμεύθηκε να παρουσιάσει σχέδιο νόμου για τη σταδιακή εθνική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την κατάργηση διπλών και τριπλών επιδομάτων που δίνονται για την ιδια αιτία από διάφορες πηγές. Σε πρώτη φάση θα «μπουν» στο νέο σύστημα 50.000 πραγματικά φτωχοί σε συνεργασία με 30 δήμους της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα