Αξιοπιστες επενδυσεις με κεφαλαια στην ελλαδα

13:54 21/3/2013 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης
(από το : euro2day.gr)
Ο κάθε επενδυτής αναρωτιέται πώς θα εξασφαλίσει τις οικονομίες του. Έλληνες και νότιο-ευρωπαίοι πολίτες από την αρχή της κρίσης εκδήλωσαν ανησυχία με αποστολή των κεφαλαίων τους στη Βόρεια Ευρώπη ή σε άλλα μέρη όπως...
Κύπρο, Μάλτα, Σιγκαπούρη, Μονακό κτλ.

Τα κεφάλαια, όμως, αυτά συνήθως -με εξαίρεση την Κύπρο- έχουν χαμηλή απόδοση περίπου 1-2%, ενώ στην Ελλάδα
οι αποδόσεις μπορούσαν να φτάσουν κατά μέσον όρο το 5%. Η διαφορά αποδόσεων είναι σημαντική.

Μέχρι τώρα οι καταθέσεις στην Ελλάδα μέχρι 100.000€ ήταν εγγυημένες καισυνεχίζουν να είναι από το ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων). Το ίδιο ποσό εγγύησης παρέχεται και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό και η καθολική αντίδραση για το τέλος φορολογίας που επιχειρήθηκε να επιβληθεί στη Κύπρο για ποσά κάτω των 100.000.

Επίσης, οι καταθέσεις προσφέρουν ρευστότητα στον κάτοχο. Εάν όμως ο επενδυτής έχει πάνω από 100.000€ και ανησυχεί είτε για το ευρώ, είτε για ενδεχόμενο κούρεμα για ποσά πάνω από 100.000 προτείνεται αντί της αποστολής κεφαλαίων στο εξωτερικό, η αγορά ομολόγων υψηλής βαθμολογίας που δεν θίγονται ότι και εάν γίνει στις καταθέσεις και προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, ενώ η αξιοπιστία των εκδοτών είναι αυξημένη.

Υπάρχουν αξιόλογες ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ που προσφέρουν στους πελάτες τους αναλύσεις και επενδυτικές προτάσεις για όλους τους τύπους των ομολόγων και ιδιαίτερα για εταιρικά ομόλογα. Οι τίτλοι διατηρούνται σε θεματοφυλακή με πολύ ελκυστικά κόστη που δε μπορεί να βρει κανείς στο εξωτερικό. Η άμεση πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία του κάθε επενδυτή είναι ευχερής. Όποτε το επιθυμεί μπορεί να πουλήσει και να μεταφέρει τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του.

Το τμήμα ομολόγων της εταιρίας μας, για παράδειγμα, ξεχωρίζει ανάλογα με την συμβατότητα και καταλληλότητα κάθε επενδυτή κάποιες εταιρίες (ή οργανισμούς) εκδότριες ομολόγων λόγω της συνάρτησης απόδοσης των τίτλων τους και του επιχειρηματικού προφίλ της εταιρίας.

Μερικές από αυτές τις εταιρίες, μεταξύ άλλων, που έχουν εκδόσει τίτλους σε δολάρια είναι οι εξής:

China Overseas, μία κινέζικη εταιρία ακινήτων (real estate), ελεγχόμενη κατά 53% από το Κινεζικό κράτος, η οποία έχει ένα πολύ ισχυρό brand name στην Κίνα. Απόδοση μέχρι τη λήξη 15/11/2022: 4%.

• Telemar Norte Lerste, αποτελεί τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο στη Βραζιλία, βάση του αριθμού σταθερών και κινητών τηλεφωνικών γραμμών. Απόδοση μέχρι τη λήξη 23/10/2020: 4,6%.

• Novatek, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός φυσικού αερίου στη Ρωσία, έχοντας όμως διανομή μόνο στη Ρωσία λόγω του εξαγωγικού μονοπωλίου της Gazprom. Απόδοση μέχρι τη λήξη 13/12/2022: 4,3%.

• Icici Bank/Dubai, η δεύτερη μεγαλύτερη Εμπορική Τράπεζα στην Ινδία με δίκτυο άνω των 500 καταστημάτων. Απόδοση μέχρι τη λήξη 21/2/2018: 3,2%.

ABN Amro Bank, πλήρως καθετοποιημένη τράπεζα με έδρα την Ολλανδία και παρουσία σε όλο τον κόσμο. Ισχυρό της χαρτί το γεγονός ότι μέτοχος με πάνω από 90% είναι το Ολλανδικό κράτος. Απόδοση μέχρι τη λήξη 13/2/2022: 5,1%.

• Gazprom (Gaz Capital), η χρηματοοικονομική θυγατρική του ομίλου της Gazprom, αρμόδια για την ανεύρεση κεφαλαίων για νέες επενδύσεις. Απόδοση μέχρι τη λήξη 23/5/2016: 2,6%.

• Vimpelcom, ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία με αξιοσημείωτη παρουσία μεταξύ άλλων σε Ουκρανία, Καζακστάν, Γεωργία και Αρμενία. Απόδοση μέχρι τη λήξη 13/2/2019: 4,5%.

Εξυπακούεται ότι πριν την τελική αγορά πρέπει ο κάθε επενδυτής να ακολουθήσει τη συμβουλή του επενδυτικού του συμβούλου, που γνωρίζει το ιδιαίτερο προφίλ εκάστου.

* Ο Αλέξανδρος Μωραΐτάκης είναι Πρόεδρος της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, Μέλος ΔΣ και τέως Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ, Παραγωγός και παρουσιαστής εκπομπής «Οικονομία στο Επίκεντρο» που μεταδίδεται κάθε Πέμπτη 20:00-21:50 από τη συχνότητα του Extra 3.
Keywords
Τυχαία Θέματα