Χάος επικρατεί στην ιταλία λόγω του κορονοϊού

08:50 25/2/2020 - Πηγή: Fimotro
Σε παγκόσμιο εφιάλτη θα μετατραπεί η επιδημία αν όλοι δεν κάνουν το παν, διαμηνύει ο Γκουτέρες

Χάος επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Ιταλία, μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του κοροναϊού, που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 7 ανθρώπους στη γειτονική χώρα. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, με τα κρούσματα να εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς και 12 ιταλικές πόλεις να βρίσκονται ήδη σε καραντίνα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του γειτονικού κράτους προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τους λόγους που οδήγησαν στην τόσο γρήγορη

εξάπλωση του ιού εντός των συνόρων του. Ο πρωθυπουργός, πάντως, Τζιουζέπε Κόντε, απέδωσε την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην βόρεια Ιταλία στο γεγονός ότι το νοσοκομείο όπου βρέθηκε το πρώτο κρούσμα «δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο».

Όπως είναι αναμενόμενο, η κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία τα τελευταία 24ωρα έχει προκαλέσει τρόμο στους πολίτες, που σπεύδουν να αδειάσουν τα ράφια των σουπερμάρκετ, πριν κλειστούν στα σπίτια τους, σε μία προσπάθεια να μείνουν μακριά από τον κίνδυνο. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό, προϊόντα όπως μάσκες, χαρτομάντιλα και απολυμαντικά τζελ, εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ από τα ράφια στο Μιλάνο και αλλού.

Η κατάσταση στις πόλεις της Ιταλίας όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα, αλλά και τα πρώτα θύματα του φονικού κοροναϊού φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των Αρχών. Παράλληλα, το ελληνικό σχολείο στο Μιλάνο αναγκάστηκε να κλείσει εξαιτίας της επιδημίας. Όπως μάλιστα δήλωσε η υπεύθυνή του, Μυρτώ Καλπεοδάκη «πανικός υπάρχει. Ειδικά στα σούπερ μάρκετ οι εικόνες ήταν απίστευτες. Το σχολείο μας, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, θα παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον μία εβδομάδα και οι περίπου 40 ελληνικής καταγωγής μαθητές θα παραμείνουν στα σπίτια τους. Αυτό, άλλωστε, ισχύει για όλα τα σχολεία. Τα παιδιά έχουν ήδη ενημερωθεί και παραμένουν σπίτια τους».

Νέα έκκληση από τον ΟΗΕ: Η τραγική επιδημία κινδυνεύει να μετατραπεί σε παγκόσμιο εφιάλτη

Την ώρα που η Ιταλία φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ο ΟΗΕ απευθύνει νέα έκκληση, μέσω του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες. Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ τονίζει την ανάγκη για περισσότερη προσοχή σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμώντας πως η επιδημία του COVID-19 θα προκαλέσει «δραματικές συνέπειες» για τη δημόσια υγεία,αλλά και για την οικονομία.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έκανε προς δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να καλυφθεί πλήρως το αίτημα του ΠΟΥ και να συγκεντρωθούν 675 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αντίδρασή του στην επιδημία του COVID-19 το προσεχές τρίμηνο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, έπειτα από την ενημέρωσή του από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΫ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους και άλλους αξιωματούχους: «Όλες οι χώρες — καθώς πλέον το πρόβλημα πλήττει πολλές χώρες του κόσμου — πρέπει να κάνουν το παν ώστε να είναι προετοιμασμένες. Είναι ακόμη εφικτό να περιοριστεί η επιδημία, όμως αν κάποιοι αποτύχουν, αν κάποιοι δεν κάνουν όλα όσα απαιτούνται, η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, με δραματικές συνέπειες για την υγεία και για την οικονομία παγκοσμίως», προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Η έκκληση του ΠΟΥ για τη συγκέντρωση κεφαλαίων είναι καίριας σημασίας, προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια σε κυβερνήσεις που δεν έχουν στη διάθεσή τους μέσα και να «αποφευχθεί» το ενδεχόμενο αυτή η «τραγική επιδημία» να μετατραπεί σε «παγκόσμιο εφιάλτη», συμπλήρωσε. Επιπλέον, ερωτηθείς από δημοσιογράφο του κινεζικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων του COVID-19 στην Κίνα είναι θετική τάση, ενώ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η ίδια τάση θα συνεχιστεί.

Μειωμένη η τάση στην Κίνα, νέος νεκρός στο Diamond Princess

Την ίδια ώρα, κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στον υπόλοιπο κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, ο απολογισμός των θυμάτων από τον κοροναϊό έφτασε τους 2.701. Μόνο στην Κίνα έχασαν χθες τη ζωή τους άλλοι 71 άνθρωποι, ενώ ένας ακόμη άνδρας απεβίωσε στη Νότια Κορέα. Παράλληλα, τον τέταρτο νεκρό του αντιμετώπισε και το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα στην Ιαπωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα που φιλοξενεί το κρουαζιερόπλοιο έχει δεχθεί δριμεία κριτική για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση στο κρουαζιερόπλοιο. Ανησυχία επικρατεί, επιπροσθέτως και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στο Τόκιο. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση οι Αγώνες να αναβληθούν, ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί κάτι τέτοιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα