ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΕΝΥΑΤΕΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΟΥΑΝΓΚΑΡΙ ΜΑΑΤΑΙ

07:06 9/10/2011 - Πηγή: Fimotro
Χιλιάδες Κενυάτες παρακολούθησαν μια τελετή προς τιμήν της περιβαλλοντολόγου και Νομπελίστα Ουανγκάρι Μαατάι που πέθανε από καρκίνο πριν από δύο εβδομάδες. Το 2004, η 71χρονη Μαατάι έγινε η πρώτη Αφρικανή που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ, για τη δουλειά της...
σχετικά με το περιβάλλον, τα δικαιώματα των γυναικών και τη δημοκρατία.

Αφότου ίδρυσε πριν από 35 χρόνια το Κίνημα Πράσινη Ζώνη, ένα σχέδιο δενδροφύτευσης το οποίο διευρύνθηκε και έγινε ένα κοινοτικό πρόγραμμα φθάνοντας πολύ πιο πέρα από τα δάση της χώρας αυτής της ανατολικής Αφρικής, επέβλεψε τη φύτευση άνω των 30 εκατομμυρίων
δένδρων.

Η τελετή έγινε στο Πάρκο Ουχούρου του Ναϊρόμπι, όπου η Μαατάι αναμετρήθηκε με την κυβέρνηση για ένα σχέδιο να κτιστεί ένα κτίριο 80 ορόφων στο μέσον του "πράσινου πνεύμονα" της πρωτεύουσας.

Οι διαμαρτυρίες τις οποίες οργάνωσε έπεισαν τελικά την κυβέρνηση να ακυρώσει το σχέδιο.

Το τελευταίο κατασκευαστικό έργο απομακρύνθηκε το 1991.
Ο πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι και ο πρωθυπουργός Ράιλα Οντίνγκα ήταν ανάμεσα σε εκείνους που παρακολούθησαν τη τελετή.

"Εκτός από γυναίκα με μεγάλο θάρρος και δύναμη, η καθηγήτρια Ουαναγκάρι Μαατάι ήταν υπόδειγμα ανιδιοτελούς υπηρεσίας στο έθνος", είπε ο Κιμπάκι.

Η Μαατάι ήταν "η πιο διακεκριμένη υπέρμαχος της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στην Κένυα", πρόσθεσε.

Οι Κενυάτες την αποκαλούσαν Μάμα Μίτι ή "Μητέρα των δένδρων". Μετά την τελετή το σώμα της αποτεφρώθηκε.

Η σπουδαγμένη στις ΗΠΑ καθηγήτρια Βιολογίας είχε αρνηθεί να έχει ξύλινο φέρετρο, σύμφωνα με κενυάτικα ΜΜΕ, επειδή αυτό θα σήμαινε την κοπή ενός δένδρου.

Για την αποτέφρωση χρησιμοποιήθηκε ένας ηλεκτρικός φούρνος.
Για την τελετή, φτιάχτηκε ένα φέρετρο από υάκινθο και καλάμια παπύρου με σκελετό από μπαμπού.

Οι στάχτες της επρόκειτο να μεταφερθούν αργότερα στο Ινστιτούτο Ουανγκάρι Μαατάι για την Ειρήνη και τις Περιβαλλοντικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι, ενώ 5.000 δένδρα πρόκειται να φυτευτούν προς τιμήν της σε ολόκληρη την Κένυα.
Keywords
Τυχαία Θέματα