Δειτε τι ειπε ο βαρουφακης για τον σοιμπλε...

14:00 25/8/2015 - Πηγή: Fimotro
Κουρασμένος, γκρινιάρης, πανίσχυρος: αυτό είναι το προφίλ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως το σκιαγραφεί ...
το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, για τον πιο λαοφιλή πολιτικό στη Γερμανία.

Σε ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στη ζωή του, ο Σόιμπλε εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, να παίζει σκάκι στα νιάτα του, να καπνίζει πίπα, έχοντας στο γραφείο του την Άνγκελα Μέρκελ, την εποχή ακόμα
που η ίδια ήταν μέλος των Χριστιανοδημοκρατών, δίνει για πρώτη φορά το... χέρι του στον Γιάνη Βαρουφάκη κατά την πρώτη επίσκεψη του τέως υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας στο Βερολίνο.

Στο επίμαχο ντοκιμαντέρ του βραβευμένου Γερμανού σκηνοθέτη και παραγωγού, Στέφαν Λάμπι, πολλοί ηγέτες της Ευρώπης πλέκουν το εγκώμιο του Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς στην Ευρώπη. Αν και πεισματάρης, ο Σόιμπλε είναι πιστός, όπως δηλώνει ο ίδιος για τον εαυτό του...
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη Ο Σόιμπλε δεν διστάζει να αποκαλέσει τον πρώην ομόλογό του «αστέρα των ΜΜΕ» κατά τις δραματικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Ο αεικίνητος Σόιμπλε κάνει αγώνα δρόμου για να τα προλάβει όλα, καθώς το πρόγραμμά του είναι ιδιαίτερα φορτωμένο, ειδικά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, αναφέρει το ντοκιμαντέρ.

Και προσθέτει: «Έχει βέβαια πάντα στο πλευρό του, τους συμβούλους, αλλά και τους σωματοφύλακές του. Ο Σόιμπλε είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς στην Ευρώπη, ο οποίος μπορεί να είναι ανυπόφορα πεισματάρης, μόνο και μόνο για να επιτύχει τον στόχο του».

Στο ντοκιμαντέρ, υπό τον τίτλο: "Σόιμπλε: Δύναμη και Αδυναμίες", που μεταδόθηκε χθες από το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, ARD, ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης και παραγωγός, Στέφαν Λάμπι, κατάφερε να πείσει τον ισχυρό άνδρα της Γερμανίας την περίοδο των δραματικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση της κρίσης στο ελληνικό ζήτημα, να συμμετάσχει στα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι αφιερωμένο στον ίδιο.

Ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων και το περιβόητο σχέδιό του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάνει ειδική αναφορά στον τέως υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του ήταν έντονη στα ΜΜΕ: "Ήταν έντονη η παρουσία του στα μίντια. Ήταν ένας αστέρας των ΜΜΕ" λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: "Περιφερόταν με τη μοτοσικλέτα και το
κράνος του. Τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν πολύ με το γεγονός ότι δεν φορούσε γραβάτα και είχε ξεκούμπωτο το επάνω κουμπί του πουκαμίσου, το οποίο ήταν έξω από το παντελόνι. Δεν το βρίσκω τόσο συναρπαστικό, να ασχολούνται με το εάν κάποιος φοράει γραβάτα ή όχι. Αυτά δεν είναι και τόσο σοβαρά πράγματα, κατά τη γνώμη μου" υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρεται στην παρουσία του
μέχρι πρότινος ομολόγου του στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

"Εγώ και οι συνάδελφοί μου εντυπωσιαστήκαμε από τις δωρεάν και μακροσκελείς διαλέξεις του. Ήταν κάτι που μας είχε λείψει" υποστηρίζει με ειρωνικό ύφος.

Ο Βαρουφάκης δηλώνει πως είχε προειδοποιήσει τον Σόιμπλε να μην γίνει νέος Δρ. ΦρανκενστάινΣτο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο Στέφαν Λάμπι ζήτησε τη γνώμη του Γιάνη Βαρουφάκη για τον Σόιμπλε. Ο τέως υπουργός Οικονομικών δηλώνει χαρακτηριστικά πως είχε προειδοποιήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην γίνει νέος... Δρ. Φρανκενστάιν. «Του έχω πει πως, εάν ακρωτηριάσει την Ευρώπη, αφήνοντας έξω την Ελλάδα, θα ενίσχυσε τις φυγόκεντρες, καταστροφικές και σκοτεινές δυνάμεις της ηπείρου μας. Και δεν θα μπορούσε να τις ελέγξει, όπως έγινε και με τον Δρ. Φρανκενστάιν».

Ο Σόιμπλε για τη Μέρκελ και το σχέδιο προσωρινού GrexitΓια τη Μέρκελ, ο Σόιμπλε δηλώνει ότι ήταν ενήμερη για το σχέδιο για προσωρινό Grexit. Η Μέρκελ γνώριζε «λέξη προς λέξη» το σχέδιο για προσωρινό Grexit, δηλώνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στο ντοκιμαντέρ. "Υπήρξε σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών και είχε εγκριθεί επανειλημμένα από τη γερμανική κυβέρνηση" επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε τονίζει επίσης ότι την Παρασκευή 10 Ιουλίου είχε συζητήσει εκτενώς με την καγκελάριο Μέρκελ το συγκεκριμένο σχέδιο «λέξη προς λέξη», ενώ είχε ενημερωθεί τηλεφωνικά και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο Σόιμπλε προσθέτει επίσης πως και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούσαν πως αυτή ήταν η καλύτερη λύση.

Πεισματάρης, αλλά πιστός στη ΜέρκελΠαρά την σκληρή στάση που υιοθέτησε ο ίδιος καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, o Σόιμπλε επισημαίνει πως, σε ό,τι συμβαίνει σε κυβερνητικό επίπεδο, τον τελευταίο λόγοι τον έχει πάντα η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Όπως είναι φυσικό σε μία κυβέρνηση, εάν δεν υπάρχει ομοφωνία, τότε ο τελευταίος λόγος ανήκει στον πρωθυπουργό, εν προκειμένω στην καγκελάριο. Εάν ένας υπουργός έχει διαφορετική άποψη, τότε έχει την επιλογή να παραιτηθεί» εξηγεί, «αφού κανείς δεν είναι υπουργός ενάντια στη θέλησή του».

Αναγνωρίζει, πάντως, πως κατά καιρούς δυσκολεύει τη ζωή της Γερμανίδας καγκελαρίου: «Όπως της είχα πει όταν μου πρότεινε να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών, είμαι αρκετά πεισματάρης, αλλά πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι είμαι πιστός».

Ο Σόιμπλε για τον Χέλμουτ ΚολΣε ξεκαθάρισμα πολύ παλιών λογαριασμών με τον Χέλμουτ Κολ, το μοιραίο άνθρωπο στην εξέλιξη της πολιτικής του καριέρας, προχωρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.

Δεν είναι τυχαία η στιγμή που επιλέγει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, όταν, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, έχει περάσει από μεγάλη δοκιμασία η αφοσίωσή του στην Άνγκελα Μέρκελ, τη γυναίκα που επωφελήθηκε όσο κανείς άλλος από το σκάνδαλο περί «μαύρων ταμείων» στο CDU (Χριστιανοδημοκράτες).

Σε αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο ερευνητής Στέφαν Λάμπι ρώτησε τον Σόιμπλε για την κρίσιμη εκείνη περίοδο, που οδήγησε στη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία των Χριστιανοδημοκρατών το 1999-2000.

«Το Δεκέμβριο του 1999, ο Χέλμουτ Κολ είχε παραδεχτεί ότι από το 1993 έως το 1998 είχαν εισρεύσει χορηγίες ύψους δύο εκατομμυρίων μάρκων στα ταμεία του κόμματος από ανώνυμους δωρητές. Μέχρι σήμερα αρνείται να αποκαλύψει τα ονόματα των χορηγών, δηλώνοντας ότι τους είχε δώσει τον λόγο του και άρα είναι θέμα τιμής να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Τότε υπήρχε το ερώτημα, ποιοι ήταν οι δωρητές του Χέλμουτ Κολ» ξεκινά να ρωτά ο Λάμπι και, προτού προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, ο Σόιμπλε απαντά: «Δεν υπήρχαν καθόλου».

Η απάντηση προκαλεί έκπληξη στον Λάμπι, που ξαναρωτά: «Δεν υπήρχαν καθόλου;», για να εισπράξει την απάντηση «μπα...». «Γιατί;» επιμένει ο Λάμπι και ο υπουργός απαντά: «Προφανώς, επειδή υπήρχαν μαύρα ταμεία από την εποχή του Φλικ», παραπέμποντας στο διαβόητο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος σε μαύρους λογαριασμούς που χάνονταν στο Λιχτενστάιν και στην Ελβετία.

«Τι σχέση έχει ο Φλικ;» ρωτά ο Λάμπι και ο Σόιμπλε απαντά: «Υπήρχαν, από την εποχή που οι χρηματοδοτικές συνήθειες ήταν διαφορετικές, υπήρχαν και μαύρα ταμεία».
Keywords
Τυχαία Θέματα