Διαλυση και αποσυνθεση της νεας ερτ! θα επιστραφουν οι αποζημιωσεισ;

13:00 19/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Αν κυκλοφορήσεις στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και συναντήσεις σκυθρωπά πρόσωπα η συνομιλήσεις με εργαζόμενους και ακούσεις τις λέξεις...
«μπουρδέλο», «ψεύτες», «μπάχαλο» «απατεώνες» «προδότες» «σπιούνοι» «χαφιέδες», και άλλες δημοφιλείς λέξεις από το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο μην παραξενευτείτε.

Όλοι μιλούν για μια διαλυμένη ΕΡΤ. Μια ΕΡΤ, χωρίς προσανατολισμό, σχέδιο, πυξίδα
και «ρότα» διαδρομής, βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση πριν καν λειτουργήσει. Μια κλίκα ανθρώπων, από νέους και παλιούς γνώριμους, αντάμωσαν και πάλι μετά την επαναλειτουργία για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο που είχαν αφήσει μετά την 11η Ιουνίου. Παρά τις εξαγγελίες για ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα με όλους τους εργαζόμενους διαψεύδεται το Μαξίμου.

Την Δευτέρα θα έχουμε πλούσιο Ρεπορτάζ με ονόματα. Σήμερα μια μικρή μόνο γεύση γύρω από την επιστροφή των εργαζομένων και το αλλαλούμ που επικρατεί στους χώρους του κτηρίου. Η λέξη «χάος» είναι αδύνατον να περιγράψει την πραγματικότητα όταν:

-Σύμφωνα με νομικούς κύκλους και τα όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, όλες οι αποφάσεις του ΔΣ της ΕΡΤ είναι παράνομες, χωρίς τους εκπροσώπους των εργαζομένων και ελλιπή την αρχική σύνθεση σε σώμα. Σε αυτή την περίπτωση η θα έπρεπε να συμμετέχουν οι τελευταίοι εκπρόσωποι των εργαζομένων η να οριστούν άλλοι με δικαστική απόφαση μέχρι τις εκλογές που είναι άγνωστο πότε θα γίνουν. Όποιος λοιπόν έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλει τις αποφάσεις του ΔΣ.

-Οι διορισμοί, γενικών διευθυντών, συντονιστών, προϊσταμένων και υπευθύνων υπηρεσιών, γίνεται αυθαίρετα με την έννοια της «προσωρινότητας» από τον διευθύνοντα σύμβουλο ενώ δεν προβλέπεται από κανέναν κανονισμό και νόμο. Η διοίκηση στις αποφάσεις της επικαλείται κανονισμό της ΝΕΡΙΤ και ΕΡΤ που δεν υπάρχουν. Πολλοί μιλάνε για πλαστογραφία και παράβαση καθήκοντος που ενέχει και ποινικές ευθύνες.

-Όλες οι τοποθετήσεις, έγιναν κατά παράβαση των κανόνων δικαίου και αξιοκρατίας των προσώπων, με όρους «ρουσφετιού και παρανομίας». Όπως υποστηρίζουν οι επανελθόντες και εργαζόμενοι, ενώ ο χρόνος επιστροφής έληξε στις 16-6 και πριν γίνει η οποιαδήποτε αξιολόγηση προσόντων είχαν τοποθετηθεί όλοι οι «προσωρινοί» και «αρεστοί» «κουμανταδόροι» μαζί με γιουσουφάκια σε θέσεις κλειδιά.

-Οι «προσωρινοί» γενικοί διευθυντές δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής, ούτε τοποθετήσεις προϊσταμένων στις υπηρεσίες τους. Π.Χ. υπηρεσίες προγράμματος και ειδήσεων όλοι οι υπεύθυνοι υπηρεσιών που είναι αρμοδιότητα των γενικών διευθυντών έχουν την υπογραφή Ταγματάρχη. Ακόμα και τους αρχισυντάκτες δελτίων ειδήσεων διορίζει ο διευθύνων. Αν σας δώσω ονόματα θα πηδήξετε από το μπαλκόνι.

Και ερχόμαστε τώρα στο κρίσιμο σημείο της ένταξης του προσωπικού. Εδώ πραγματικά η λέξη «χάος» δίνει ένα μικρό δείγμα της αβεβαιότητας και διάλυσης του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ και της ραχοκοκαλιάς του φορέα.

Με το κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου του 2013 δόθηκαν αποζημιώσεις ανάλογα με την προϋπηρεσία τους που έφταναν μέχρι και τις 60 χιλιάδες η και περισσότερα. Με βάση το νόμο, όσοι αποφάσιζαν να εργαστούν στο νέο φορέα μετά την ιδρυσή του (ΝΕΡΙΤ) θα έπρεπε να επιστρέψουν το ποσό πέραν το 15.000 ευρώ. Δηλαδή αν κάποιος είχε πάρει 50 χιλιάδες και αποφασίσει να επιστρέψει στην ΕΡΤ πρέπει να δώσει πίσω 35.000 ευρώ η θα αφαιρούνται σταδιακά από το μισθό του. Του απαγορευόταν επίσης για 3 χρόνια να εργαστεί σε οποιονδήποτε φορέα του δημοσίου. Για όσους τώρα εργάστηκαν στη ΔΤ δεν επιστρέφονται χρήματα πέραν των 15.000 ευρώ.

Τώρα με βάση το νόμο 4024, όσοι επιστρέψουν στο νέο φορέα θα τους αναγνωρίσουν μόνο 7 έτη υπηρεσίας ανεξάρτητα εάν εσύ είχες 30. Και εδώ είναι το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό μπάχαλο. Αυτοί λοιπόν που επιστρέφουν στην ΕΡΤ, το εφάπαξ που θα λάβουν με τη συνταξιοδοτησή τους εξαρτάται από το νέο μισθολόγιο που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει(οπωσδήποτε ενιαίο). Για να υπάρξει αναγνώριση πέρα των 7 ετών προϋπηρεσία η θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος 4024 η θα πρέπει στη νέα ΕΡΤ να μην θεωρούνται ως νεοπροσληφθέντες. Εκτός εάν αποφασίσουν να μεταφέρουν τα βάρη της παλιάς ΕΡΤ στη ΝΕΑ.

Και πάμε στο κρισιμότερο σημείο που ζαλίζει τους εργαζόμενους. Στην ΔΤ δεν υπήρχαν κρατήσεις για το ΤΑΥΤΕΚΩ. Άρα ο τελευταίος μισθός για εφάπαξ ήταν αυτός της παλιάς ΕΡΤ. Π.Χ. Εάν κάποιος ελάμβανε μισθό 2.500 στην παλιά ΕΡΤ τότε με 25 χρόνια ΤΑΥΤΕΚΩ ελάμβανε 2500Χ24=60.000 ευρώ. Αν μπει στη νέα ΕΡΤ και εφαρμοστεί ο 4024 (μέχρι 7 χρόνια) θα παίρνει μισθό 1.100. Το εφάπαξ του θα είναι 1100Χ24=26.400. Εδώ λοιπόν όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ένα μεγάλο δίλλημα και πρέπει να πάρουν μια μεγάλη απόφαση. Πολλοί κινούνται ήδη δικαστικά για να εξασφαλίσουν τα δικαιωματά τους. Κανείς δεν γνωρίζει σε μια διαλυμένη ΕΡΤ τι δρόμο πρέπει να ακολουθήσει. Εντωμεταξύ με έγγραφο αριθ. Φ.30156/19570/302/8-6-2015 ο Γ.Γ. κοινωνικών ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς γνωστοποιεί στο ταμείο, ότι όλοι νεοεισερχόμενοι στην ΕΡΤ εντάσσονται στο ΤΑΥΤΕΚΩ με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

Όλα αυτά θα τα δούμε την άλλη εβδομάδα αρχής γενομένης από τη Δευτέρα. Η σιωπή μας για λίγες μέρες θεωρήθηκε ως αδυναμία. Εμείς τώρα αρχίζουμε και θα μάθετε πολλά. Όπως η προσπάθεια της «διοίκησης» να κλείσει την ΕΡΤόπεν. Ένα σύμβολο και σημείο αναφοράς αγώνων και θυσιών δυο χρόνων που κράτησαν ζωντανό το όνειρο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ. Αυτό το σύμβολο κάποιοι θέλουν να το εξαφανίσουν. Μήπως πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια του υπουργείου υγείας για επάνδρωση ενός «ψυχιατρικού» τμήματος μέσα στην ΕΡΤ για να εγκρίνει της αποφάσεις της ηγεσίας;
Keywords
Τυχαία Θέματα