ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΒΕΤΟ ΖΗΤΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩ-ΣΤΗΡΙΞΗΣ

13:17 13/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Οι Γερμανοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ προσπαθούν να μπλοκάρουν την «αυτόματη» ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού ευρω-στήριξης (ESM), που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013, επιχειρώντας να κατοχυρώσουν το δικαίωμα του βέτο σε οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική ενίσχυση του ESM από τον γερμανικό προϋπολογισμό...

Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, τα μέλη της Επιτροπής
Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής, με πρωτοβουλία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ζητούν να απαιτείται πλειοψηφική έγκριση από την Βουλή προκειμένου να δοθεί η προβλεπόμενη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου συμμετοχή της χώρας στον μηχανισμό.
Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής προέβλεπε ότι με την απλή πλειοψηφία του Συμβουλίου του ESM κάθε χώρα θα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει το μερίδιο της.
Αυτή η κίνηση βασίζεται στην προειδοποίηση του Ομοσπονδιακού Ελεγκτικού Συμβουλίου ότι τα κεφάλαια που μπορεί να χρειασθεί να καταβάλει η χώρα ίσως είναι περισσότερα απ' ότι προβλέπεται (21,7 δισ. ευρώ), γιατί εν τω μεταξύ κάποιες χώρες ίσως προσφύγουν στον ESM και δεν θα μπορούν να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο.
Ο ESM θα «διαδεχθεί» τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) από τα μέσα του 2013. Θα διαθέτει ρευστό 80 δισ. ευρώ και εγγυήσεις ύψους 620 εκατ. ευρώ. γεγονός το οποίο ουσιαστικά δεσμεύει τις χώρες να δίνουν επιπλέον κεφάλαια εφόσον αυτό χρειαστεί.
«Καλωσορίζουμε το αίτημα του Ελεγκτικού Συμβουλίου για μία περισσότερο άμεση συμμετοχή της βουλής» και θα συζητήσουμε γι' αυτό εντατικά όταν τεθεί σε λειτουργία ο ESM», είπε στο Reuters ο βουλευτής του CDU (του κόμματος της Μέρκελ), αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρτλε.
Keywords
Τυχαία Θέματα