ΔΙΠΛΗ ΖΑΡΙΑ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ-ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

09:46 1/11/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος)
Πολιτικό σεισμό προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της δανειακής σύμβασης, ζητώντας παράλληλα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν τις επιλογές του. Με μια κίνηση υψηλού ρίσκου, που...
βάζει "φωτιά" στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ο Γιώργος Παπανδρέου
επιχειρεί να παρέμβει αποφασιστικά στις εξελίξεις και να τις επιταχύνει, ξεκαθαρίζοντας ότι στις προτεραιότητές του δεν είναι οι πρόωρες εκλογές.
Αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς όλοι αναγνώριζαν την ανάγκη διαχείρισης του εκρηκτικού κλίματος και πολλοί έθεταν το ζήτημα ανάληψης άμεσα πολιτικών πρωτοβουλιών. Ελάχιστοι όμως ήξεραν πριν ανέβει στο βήμα της αίθουσας στη Γερουσία ότι μετά από πενήντα λεπτά ομιλίας θα κατέληγε στην ανακοίνωση της απόφασής του για δημοψήφισμα -υπέρ ή κατά της νέας δανειακής σύμβασης- και για αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης προς τους βουλευτές του.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (1) 31/10 ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ
Είναι πασιφανές ότι διπλή ρελάνς του πρωθυπουργού ναι μεν δεν παραπέμπει σε ασφαλές αποτέλεσμα, αλλά από την άλλη θέτει συγκεκριμένο δίλημμα κυρίως προς τα άλλα κόμματα, που "παρελαύνουν" επί μήνες κραδαίνοντας "όχι" στις προσκλήσεις για εθνική συνεννόηση και δευτερευόντως προς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ζητούσαν άλλο κυβερνητικό σχήμα.
Από σήμερα όλα τα κόμματα λειτουργούν στους ρυθμούς της προετοιμασίας της στάσης τους για την τριήμερη διαδικασία της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης, οι "πράσινοι" βουλευτές αναδιατάσσουν τις προτεραιότητές τους, οι υπουργοί (η συντριπτική πλειοψηφία δεν ήξερε για την "ταμπακέρα"), εφόσον συμφωνούν με τη στρατηγική, καλούνται να στηρίξουν την πρωθυπουργική απόφαση, και το "στοίχημα" με το υψηλό ρίσκο παραμένει στο τραπέζι.

Φωτιά ανάψαν και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι αποφάσεις του πρωθυπουργού
Ενημέρωση στην ΕΕ
Ενα από τα βασικά ερωτήματα που ετέθησαν από την πρώτη στιγμή στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού αφορούσε στο αν ο κ. Παπανδρέου είχε φροντίσει να ενημερώσει για το δημοψήφισμα τους εταίρους.
Η Κομισιόν αρχικά δεν σχολίασε, με την υποσημείωση ότι δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών.
Ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του τους ισχυρούς της Ευρωζώνης Μέρκελ και Σαρκοζί, τον κ. Ρομπάι και άλλους, εξηγώντας τους το σκεπτικό και περιγράφοντας τις κοινωνικές αντιδράσεις στη χώρα. Επίσης πρόσθεταν ότι "ναι, κάποιοι ενδεχομένως να ήξεραν", αποφεύγοντας όμως να πουν κάτι παραπάνω.
Στην πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου τράβηξε ένα χαρτί που οδηγεί σε πολλούς δρόμους. Αναλόγως με τις συμμαχίες που θα προσεγγίσει ή θα απομακρύνει, τον αριθμό τους και τη "βιωσιμότητα" του σχεδίου, τις επόμενες μέρες και μήνες - μέχρι τον Γενάρη, που σύμφωνα με το σχέδιο θα γίνει κατά το πρόγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου το δημοψήφισμα με το ερώτημα (σε ελεύθερη απόδοση...) "ναι στο ευρώ ή στη δραχμή;", "να αθετή
Keywords
Τυχαία Θέματα