Ευτυχως το ξεκαθαρισε...

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό FimotroΞεκαθάρισε πως ...δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα για την Ελλάδα για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ προσδιόρισε ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος...
θα γίνει στα μέσα του 2014.
Σε
συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε στη σύγχυση που προκλήθηκε με το προσαρμοσμένο κυκλικά πλεόνασμα της Ελλάδος, βάσει των στοιχείων έκθεσης του ΔΝΤ, έκανε λόγο για ειδική μεθοδολογία και τόνισε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το Ταμείο, το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο (πρωτογενές πλεόνασμα 0%).
Η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι «είναι πρόωρο να πούμε για νέα μέτρα», προσθέτοντας ότι η αποστολή θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα αξιολογήσει τις παρεμβάσεις πολιτικής του 2014. Να σημειωθεί ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε σαφές ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα απαιτηθούν νέα οριζόντια μέτρα, παρά μόνο παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα.

«Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της φορολογικής διοίκησης, δεν μπορούμε να προδικάσουμε το πώς θα πάει η είσπραξη των φόρων και δεν μπορούμε να προδικάσουμε την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η ίδια είπε πως εάν υπήρχε δημοσιονομικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, η τρόικα θα το εξέταζε με την ελληνική πλευρά , αποκλείοντας ωστόσο περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Αφού δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, απάντησε πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί, πως οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει ορισμένες δεσμεύσεις και πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα του 2014. «Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι έντιμοι και θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση τους εάν χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, κάτι που αφορά τόσο την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και τις χρηματαγορές. Όπως τόνισε, αυτές οι μεταβάσεις θα πρέπει να αντιμετωπισθούν συντονισμένα προκειμένου να διασφαλισθεί η βιώσιμη ανάπτυξη. «Υπάρχει ανάκαμψη αλλά είναι αργή και μη ισορροπημένη», τόνισε.Σχετικά με τις ΗΠΑ είπε πως είναι σημαντικό να εξέλθουν από την επεκτατική νομισματική πολιτική συντονισμένα, ενώ υπογράμμισε πως ενδεχόμενη αποτυχία αύξησης του ορίου χρέους θα ήταν επιζήμια για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.Τέλος, αναφορικά με την ευρωζώνη είπε πως θα πρέπει να εξυγιάνει τις τράπεζες, να προχωρήσει στην τραπεζική ενοποίηση και να άρει τα εμπόδια που εμποδίζουν την αύξηση της απασχόλησης.Ευτυχώς το ξεκαθάρισε λέμε εμείς...Σας ευχαριστώ...
Keywords
Τυχαία Θέματα