Εισηγηση μετρων απο τη ραε για την προμηθεια φυσικου αεριου

13:58 2/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Μέτρα για τη διασφάλιση του εφοδιασμού των καταναλωτών με φυσικό αέριο σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που ξέσπασε πρόσφατα λόγω της κακοκαιρίας και της διακοπής τροφοδοσίας από τον ελληνοτουρκικό αγωγό, εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου με εναλλακτικό καύσιμο, η επιβολή τέλους...
ασφάλειας εφοδιασμού στους καταναλωτές, η υπογραφή συμβάσεων με μεγάλους καταναλωτές για διακοπή τροφοδοσίας σε περιόδους κρίσης, κ.α.

Η ΡΑΕ
ολοκλήρωσε πρόσφατα μελέτη εκτίμησης επικινδυνότητας της ασφάλειας εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο, σε εφαρμογή σχετικού Κανονισμού που θεσπίστηκε ύστερα από την κρίση εφοδιασμού της ΕΕ του 2009. Στη μελέτη εξετάζονται 18 διαφορετικά σενάρια που περιλαμβάνουν μερική ή ολική διακοπή εφοδιασμού σε ένα ή περισσότερα από τα τρία σημεία εισόδου φυσικού αερίου (ελληνοβουλγαρικός, ελληνοτουρκικός αγωγός και εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα) για πολιτικούς, τεχνικούς λόγους, καταστροφές κ.α. για διαστήματα από μία εβδομάδα έως ένα μήνα, σε περιόδους αιχμής ή κανονικής ζήτησης.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης αναφέρουν ότι:

-Οι οικιακοί καταναλωτές, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν κινδυνεύουν με διακοπή τροφοδοσίας σε κανένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν, εφόσον κατά τις περιόδους κρίσης περιορίζεται η τροφοδοσία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και των βιομηχανιών.

- Η μέγιστη ζήτηση ημέρας και εβδομάδας μπορεί να ικανοποιηθεί από τις υφιστάμενες υποδομές έως και το 2014.

-Τα μεγαλύτερα προβλήματα ανακύπτουν σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Αν οι μονάδες της Ρεβυθούσας δεν λειτουργούν οδηγούμαστε υποχρεωτικά σε περικοπές στην τροφοδοσία καταναλωτών εκτός αν δημιουργηθεί αποθήκη φυσικού αερίου ή κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου ή αυξηθούν οι εισροές μέσω αγωγών, υφιστάμενων ή νέων.

Η ΡΑΕ αναφέρει τέλος ότι θα συνεργαστεί με τις αντίστοιχες Αρμόδιες Αρχές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και, εφόσον οι εξελίξεις το καταστήσουν εφικτό, με εκείνη της Κύπρου, για αλληλοβοήθεια σε περιπτώσεις κρίσεων εφοδιασμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα