Εκλογεσ-οροσημο στη μιανμαρ

13:43 1/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Χιλιάδες πολίτες της Μιανμάρ προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκλογική διαδικασία για την πλήρωση 45 εδρών του Κοινοβουλίου. Οι εκλογές θεωρούνται ορόσημο για τη χώρα, μιας και έχει δοθεί η μεγαλύτερη πρόσβαση που έχει δοθεί ποτέ σε...
ξένους δημοσιογράφους και διεθνείς παρατηρητές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε να εννοηθεί ότι εάν η εκλογική διαδικασία κυλήσει ομαλά, τότε θα εξετάσει την άρση ορισμένων κυρώσεων
κατά της Μιανμάρ.

Αναλυτές αναφέρουν ότι τα πρώτα στοιχεία μιλούν για μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές.

Ωστόσο, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (LND) της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι κατήγγειλε παρατυπίες στα εκλογικά τμήματα, κυρίως στα ψηφοδέλτια.

«Αυτό συμβαίνει παντού στη χώρα, η εκλογική επιτροπή ευθύνεται γι αυτό που συμβαίνει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Νιάν Γουίν, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Το LND άφησε να εννοηθεί ότι το κερί που μπαίνει στα ψηφοδέλτια δίπλα στο όνομα του υποψηφίου του κόμματος της αντιπολίτευσης, θα μπορεί στη συνέχεια να αφαιρεθεί και η ψήφος να ακυρωθεί.

«Αν αυτό συνεχιστεί, θα πλήξει το κύρος των εκλογών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Η ίδια η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης είχε παραδεχθεί ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες.

Είχε υπογραμμίσει, πάντως, την ανάγκη να συμμετάσχουν οι πολίτες σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, η οποία πριν δύο χρόνια ακόμη εθεωρείτο από το στρατιωτικό καθεστώς ως ο υπ΄αριθμόν ένα εχθρός της, είναι το φαβορί στην αγροτική περιφέρεια Καουχρού, κοντά στη Ρανγκούν, παρότι διεκδικεί μια βουλευτική έδρα για πρώτη φορά στη ζωή της.

Οι εκλογές διενεργούνται για συνολικά 45 έδρες, εκ των οποίων οι 44 διεκδικούνται από την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία της Σούου Κίι: 37 στην Κάτω Βουλή, έξι στην Άνω Βουλή και δύο σε περιφερειακά νομοθετικά σώματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα