Εκθεση του νατο κανει λογο για δεσμους ταλιμπαν - πακισταν

19:44 1/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Μία απρόσμενη, απόρρητη έκθεση του ΝΑΤΟ που διέρρευσε στα ΜΜΕ λέει ότι, οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες στηρίζουν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν εκ νέου τον έλεγχο της χώρας μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. Ο...
εκπρόσωπος των υπό νατοϊκή διοίκηση στρατευμάτων στο Αφγανιστάν Τζίμι Κάμινγκς επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου, που περιήλθε στην κατοχή των Times και του BBC,
ωστόσο τόνισε ότι δεν ήταν στρατηγική μελέτη.
«Το απόρρητο έγγραφο είναι ένας συνδυασμός απόψεων κρατουμένων Ταλιμπάν. Δεν είναι ανάλυση, ούτε υπήρχε η πρόθεση να θεωρηθεί ως ανάλυση», είπε.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν ISI βοηθούν τους Ταλιμπάν στο να κατευθύνουν επιθέσεις εναντίον ξένων δυνάμεων και ότι γνωρίζουν τις τοποθεσίες όπου κρύβονται οι ηγέτες του κινήματος.

Η υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Χίνα Ραμπάνι πρότεινε να αγνοηθεί η έκθεση, υπονοώντας ότι η διαρροή είχε πολιτική σκοπιμότητα. «Μπορούμε να την αγνοήσουμε ως δυνητικά στρατηγική διαρροή. Είναι παλιό κρασί σε ακόμα πιο παλιό μπουκάλι», είπε χαρακτηριστικά. Η Ραμπάνι βρίσκεται στην Καμπούλ σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η έκθεση βασίζεται σε υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε από 27.000 ανακρίσεις με περισσότερους από 4.000 αιχμαλώτους Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα.

Παρά τη στρατηγική του ΝΑΤΟ να αναλάβουν οι αφγανικές δυνάμεις την ασφάλεια της χώρας, η απόρρητη έκθεση αναφέρεται με λεπτομέρειες σε εκτεταμένη συνεργασία ανάμεσα στους ενόπλους, την αφγανική αστυνομία και το στρατό.
«Εδώ και καιρό μας απασχολούσαν οι δεσμοί ανάμεσα σε πρόσωπα από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν (ISI) και κάποια εξτρεμιστικά δίκτυα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι και πρόσθεσε ότι, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας δεν έχει διαβάσει την έκθεση.

Η έκθεση παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Ταλιμπάν επισπεύδουν την απόσυρση των νατοϊκών δυνάμεων, μειώνοντας, σκοπίμως, τις επιθέσεις τους σε κάποιες περιοχές.

Αναφέρει ότι, σε περιοχές απ’ όπου έχει αποσυρθεί η Isaf, έχει αυξηθεί η επιρροή των Ταλιμπάν, συχνά με λίγη ή καθόλου αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας και, σε πολλές περιπτώσεις, με την ενεργό βοήθεια της αφγανικής αστυνομίας και του στρατού.
Keywords
Τυχαία Θέματα