Ενας φιλος ηρθε αποψε απ' τα παλια!

Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Τέτοιες μέρες οι αναμνήσεις έρχονται πιο ζωντανές για να θυμίζουν κάτι από την ιστορία μας. Μία τέτοια ανάμνηση που αναφέρεται στην κατοχή, έβγαλα και εγώ από το συρτάρι μου να την θυμηθούμε μαζί-ιδιαίτερα...
οι παλιοί αλλά και οι νέοι-αφού όλοι έχουμε τραγουδήσει το «ένας φίλος ήρθε απόψε απ'τα παλιά». Το τραγούδι αυτό-αγαπημένο του Κωνσταντίνου Καραμανλή- έχει μια συγκινητική ανθρώπινη ιστορία που γέννησε και την έμπνευσή του, από το Φίλων Αρίας. Είχα την τιμή να τον Γνωρίσω τη 10ετία του '80 για μια προγραμματισμένη συνέντευξη στο σπίτι του στην κάτω
Κηφισιά. Ένα μικρό δυάρι. Ζούσε με μια πενιχρή αγροτική σύνταξη 350 δραχμών και μια μπουκάλα οξυγόνου, γιατί είχε αναπνευστικό πρόβλημα. Στο εργαστήρι ζωγραφικής που διατηρούσε κάναμε τη συζήτηση και αργότερα σε τηλεοπτική εκπομπή μαζί με τον Αρτέμη Μάτσα.

Ο Φίλων Αρίας 1919-1994 ήταν κονφερανσιέ, ζωγράφος, ποιητής και στιχουργός. Η Ελευθεροτυπία σε ένα σημείωμα, τον είχε χαρακτηρίσει: «βελούδινο, ρομαντικό, αλλά και τζόρα».Το πραγματικό του όνομα ήταν Φίλων Αριστόπουλος και μεσουράνησε τις δεκαετίες του ' 40 και του ' 50. Προερχόταν από τη Μάντρα του Αττίκ και ήταν συνεχιστής του. Στα μέσα της δεκαετίας του ' 40 είχε θίασο μαζί με τον Οικονομίδη, στον οποίο μετείχαν και πολλοί γνωστοί κωμικοί, όπως ο Γιάννης Σπαρίδης. Έγραψε πολύ γνωστά τραγούδια. Το «Ένας φίλος ήρθε απόψε απ' τα παλιά»,το έγραψε όπως μου είπε στην πλατεία Ομονοίας έξω από το διατηρητέο και σήμερα κτήριο-πρώην ξενοδοχείο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο πόλεμος του '40 με το θιασό του τον βρήκε στη βόρειο Ελλάδα. Από κει προσπαθούσε να εμψυχώσει τους Έλληνες αγωνιστές. Κάπου στην Καβάλα και με το φόβο των Γερμανών, ο θίασος σκόρπισε στα βουνά και χάθηκαν κυνηγημένοι. Κανείς δεν γνώριζε ποιος ζει και ποιος πέθανε. Μετά τον πόλεμο και στα μέσα του εμφυλίου, πολλοί καλλιτέχνες άρχισαν να επιστρέφουν στην Αθήνα. Στέκι τους ήταν η Ομόνοια, έξω από το ξενοδοχείο που προαναφέραμε. Εκεί μοίραζαν τις αναμνήσεις του πολέμου και το κουλούρι όποιος είχε να το αγοράσει.

Για το θιασό του και τη γυναίκα του δεν γνώριζε τίποτα. Μια μέρα λοιπόν εκεί που καθόταν, ένας κύριος τον χτύπησε στον ώμο. Γυρίζοντας είδε το Στέλιο, μέλος του θιάσου και στενό του συνεργάτη. Αυτός του μίλησε για τη γυναίκα του και για τους φίλους του που είχε χάσει. Ο Αρίων συγκινημένος του είπε: «Ένας φίλος ήρθε απόψε απ'τα παλιά». Ήταν μια έμπνευση της στιγμής.

Μέσα σε λίγη ώρα είχε γράψει τους στοίχους, που αργότερα μελοποίησε ο Γιώργος Μουζάκης και ερμήνευσε ο Σώτος Παναγόπουλος. Έγραψε πολλά γνωστά τραγούδια που τραγουδάμε και σήμερα. Μεταξύ αυτών και το τραγούδι: "Μας φτάνει μόνο ένα κύμα στο ακρογιάλι" που τραγούδησε ο Τώνη Μαρούδας. Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών στις 13 Φεβρουαρίου 1994 και κηδεύτηκε στη Ραφήνα. Απέκτησε ένα γιό, το γνωστό σκηνοθέτη Κώστα Αριστόπουλο και μία κόρη, την τραγουδίστρια Μαρία Αριστοπούλου. Σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαρία Γκόπη. Ας Θυμηθούμε όμως τους στοίχους:

Μοναχός μου πάλι βρέθηκα
και για μια στιγμή σε σκέφτηκα
κι αναπολώντας στη φτωχή την κάμαρά μου
ήρθε ένας φίλος να ξυπνήσει τα όνειρά μου
κι ενώ σκεφτόμουνα αγάπη μου πού να `σαι
ήρθε και μου `πε πως ακόμα με θυμάσαι

Ενας φίλος ήρθε απόψε απ' τα παλιά
φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις
είχε γκρίζα τα σγουρά του τα μαλλιά
και μου είπε πως απόψε θα γυρίσεις

Στην ιστορία μας ο φίλος αυτός
είχε ένα ρόλο παίξει τελευταίο
κι όπως με κοίταζε στα μάτια σκυφτός
μ' έκανε αγάπη μου αδιάκοπα να κλαίω
Keywords
Αναζητήσεις
ενα φιλο απο τα παλιά ηρθε σπιτιμουτισημαινει, ενας φιλος ηρθε αποψε απ τα παλια. καραμανλης.
Τυχαία Θέματα