Ενταση στα συνορα τουρκιας - συριας...

19:38 12/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία έπειτα από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην πόλη Ρεϊχανλί που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο 46 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Ο υπουργός Εσωτερικών ...
της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ ανέφερε πως οι υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας είναι βέβαιες πως πίσω από τις επιθέσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο βρίσκονται ομάδες που υποστηρίζουν το καθεστώς της Συρίας ή ομάδες που σχετίζονται με Κούρδους αντάρτες ενώ οι αρχές της Συρίας αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη με τη διπλή βομβιστική επίθεση. Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Omran al-Zoubi
δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ότι η χώρα του ¨δεν είχε καμία ανάμειξη, ούτε θα ήταν ποτέ δυνατόν να έχει καθώς οι αξίες μας δεν θα μας το επέτρεπαν”.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει και η αντιπολίτευση της Συρίας η οποία ανακοίνωσε πως η επίθεση σχεδιάστηκε από το καθεστώς Άσαντ για να δυναμιτίσει τις σχέσεις με την Τουρκία και για αυτό το λόγο η επίθεση έγινε σε μια περιοχή όπου έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες. Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα και την ισχύ της Τουρκίας και υποσχέθηκε πως θα γίνει το παν ώστε να εντοπιστούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των επιθέσεων.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει εννέα υπόπτους για το αιματοκύλισμα από τους οποίος ο ένας έχει ήδη ομολογήσει πως συμμετείχε στις επιθέσεις.

Η ρήξη Άγκυρας – Δαμασκού
Το απόγευμα του Σαββάτου δύο οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά εξερράγησαν με διαφορά 15 λεπτών. έξω από το δημαρχείο και το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Ρεϊχανλί, μια μικρή πόλη 60.000 κατοίκων στα σύνορα με τη Συρία. Η ευρύτερη περιοχή φιλοξενεί περίπου 20.000 Σύρους πρόσφυγες ενώ αποτελεί κομβικό σημείο για το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Συρία.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο έπειτα από την πλήρη και ανοιχτή υποστήριξη της Τουρκίας προς την αντιπολίτευση της Συρίας. Περίπου 300.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα ανάμεσά τους και πολλοί αξιωματικοί του στρατού που αντιτίθενται στον Μπασάρ αλ Άσαντ. Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία κατηγόρησε και πάλι το καθεστώς στη Συρία για ¨εθνοκάθαρση” και για χρήση χημικών όπλων. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Χουριέτ” στο νοσοκομείο της πόλης Ρεϊχανλί, όπου έγινε η διπλή βομβιστική επίθεση, λειτουργεί μονάδα που ερευνά την πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς της Δαμασκού.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για τη Συρία.
Keywords
Τυχαία Θέματα