Εντος στοχων 16 νομικα προσωπα - φορεις γενικης κυβερνησης...

11:55 18/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Συνολικά 16 νομικά πρόσωπα - φορείς Γενικής Κυβέρνησης βρίσκονται εντός των στόχων τους για το πρώτο ...
εξάμηνο του 2013, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
Δύο φορείς - το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Εθνική Λυρική Σκηνή - παρουσιάζουν απόκλιση από το στόχο, ωστόσο βελτίωσαν τα αποτέλεσμά τους το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με αυτό του πρώτου τρίμηνου, ενώ αντίστροφα τα αποτελέσματα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) το δεύτερο τρίμηνο παρουσίασαν αρνητική απόκλιση σε σχέση με αυτή του
πρώτου τριμήνου.
Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, επτά φορείς παρουσιάζουν για δεύτερο τρίμηνο απόκλιση από τον στόχο που έχει τεθεί, ενώ δύο φορείς - το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΚΕΕΛΠΝΟ - δεν έχουν υποβάλει στοχοθεσία.
Τα νομικά πρόσωπα που παρουσιάζουν για δεύτερο τρίμηνο απόκλιση από τους στόχους είναι ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδος (ΟΚΧΕ), το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, ο Ειδικός Λογαριασμός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Εθνική Λυρική Σκηνή.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στους περισσότερους φορείς η κύρια αιτία απόκλισης είναι τα μειωμένα, σε σχέση με το στόχο, έσοδα. Αυτό οφείλεται, στη μη λήψη των επιχορηγήσεων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και στις χρονικές διαφοροποιήσεις των ροών των χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση Ερευνητικών Προγραμμάτων και σε υστέρηση των ίδιων εσόδων τους, όπως στο Πράσινο Ταμείο λόγω μειωμένης ανταπόκρισης των πολιτών στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους.
Τέλος, οι αποκλίσεις που εμφανίζονται στον Ειδικό Λογαριασμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οφείλονται στον ετεροχρονισμό των εισροών και εκροών των εκτελούμενων έργων, σε σχέση με τους τριμηνιαίους στόχους που έχουν τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ καθιέρωσε πρόσφατα τη δημοσιοποίηση, σε τριμηνιαία βάση, των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης επίτευξης των στόχων των νομικών προσώπων που συνιστούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστούν η έγκυρη πληροφόρηση και η διαφάνεια στην πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης. Η σημερινή δημοσιοποίηση είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται. «Στο σκέλος των δημοσίων δαπανών έχει ελεγχθεί η διαχείριση και έχει προωθηθεί η πειθαρχία, με αποτέλεσμα η απόδοση των παρεμβάσεων δημοσιονομικής πολιτικής να ανταποκρίνεται στις αρχικές εκτιμήσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Αναφερόμενος στον μηχανισμό παρακολούθησης των τριμηνιαίων στόχων των νομικών προσώπων, έκανε λόγο «για μία προσπάθεια που συνεχίζεται σταθερά, ενδυναμώνοντας και εμπλουτίζοντας το θεσμικό πλαίσιο άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής με νέα εργαλεία και πρακτικές που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά της και τη χρηστή διαχείριση των δημοσίων πόρων».
«Σε κάθε περίπτωση, είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης από τις διοικήσεις των νομικών προσώπων, στις περιπτώσεις αποκλίσεων, των απαραίτητων μέτρων, ώστε να προσαρμόσουν, κατά την εξέλιξη του οικονομικού έτους, τα οικονομικά τους μεγέθη στα όρια των στόχων τους, και να εναρμονιστούν με την ευρύτερη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα