ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

22:15 10/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 7.235 εκατ. έναντι στόχου 6.924 εκατ. ευρώ. Το αντοίστοιχο διάστημα πέρυσι, το...έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα 6.371. εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένες κατά 973 εκατ. ευρώ έναντιτου στόχου Π/Υ (23.292 εκ. ευρώ), ενώ τα συνολικά έσοδα του ΚρατικούΠροϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου Π/Υ (16.368 εκ. ευρώ)κατά 1.284 εκατ. ευρώ.Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του
τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14.460 εκατ.ευρώ και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010,κατά 9,2% που οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά τηνπερίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήναΙανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στιςμειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά τοτρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμουκαι στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντωνετών. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 108,6% ή κατά325 εκατ. ευρώ.Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του τετραμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υείναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2011 σεεθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτοδίμηνο του 2012 , ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονταιεθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,4%. H αύξηση αυτήοφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείωνκαι στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 477 εκατ. ευρώ. Αντίθετα οι πρωτογενείςδαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος τηςπροσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 0,9% ή κατά 153εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ ,τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 42,5% ή 980 εκατ. ευρώ.Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση τουΚρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για τοέλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης - κατά τον ορισμό του ESA95 - που αποτελεί τοκριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα