Επι ποδος στις φιλιππινες στρατος και αστυνομια για να αποτρεψουν λεηλασιες...

Στην Τακλομπάν, την παραλιακή πόλη στο κέντρο του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων η οποία καταστράφηκε από τον τυφώνα Χαϊγιάν έχουν μεταβεί εκατοντάδες ...
στρατιωτικοί και αστυνομικοί, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι λεηλασίες που απειλούσαν να εμποδίσουν τη διανομή της επείγουσας βοήθειας.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή από τον τυφώνα Χαϊγιάν, έναν από τους σφοδρότερους που έχουν παρατηρηθεί στην ιστορία, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα άνω των 300 χλμ/ώρα.
Σε εξωπραγματικά επίπεδα ο απολογισμός στις Φιλιππίνες. Τα σωστικά συνεργεία
προσπαθούν να φθάσουν στο Τακλομπάν και να διοχετεύσουν σκηνές, τρόφιμα και ιατρικό υλικό στις κατεστραμμένες ζώνες όπου οι άνθρωποι που διέφυγαν από την καταστροφή έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους σε νερό και τρόφιμα. Το έργο τους ωστόσο δυσχεραίνει το κλίμα έντασης που επικρατεί στην πόλη των 220.000 κατοίκων. Ομάδες ατόμων επέδραμαν στα καταστήματα τροφίμων και επιτέθηκαν σε μια οχηματοπομπή του Ερυθρού Σταυρού, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Συμμορίες εθεάθησαν επίσης να λυμαίνονται καταστήματα ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

«Φοβάμαι πως σε μια εβδομάδα οι άνθρωποι θα αλληλοσκοτώνονται από την πείνα», είχε δηλώσει χθες, Κυριακή, ο Άντριου Πομέντα, ένας 36χρονος καθηγητής Λυκείου. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας Ρεϊνάλντο Μπαλίντο δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο ABS-CBN πως η αποκατάσταση της τάξης στο Τακλομπάν είναι «μια από τις προτεραιότητες» των αρχών.

Παγκόσμια είναι η κινητοποίηση για την ανακούφιση των πληγέντων που άφησε στο φονικό πέρασμα του ο τυφώνας Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες. Η χώρα μετρά περισσότερους από 10.000 νεκρούς. Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Μπενίνιο Ακίνο είχε εκφράσει χθες, Κυριακή, στο Τακλομπάν «τη μεγάλη ανησυχία» της κυβέρνησής του για τις λεηλασίες αυτές καθώς μόλις 20 από τα 390 μέλη της αστυνομικής δύναμης της πόλης είχαν μπορέσει μέχρι εκείνη τη στιγμή να αναλάβουν υπηρεσία.
Σάρωσε τις Φιλιππίνες ο πανίσχυρος τυφώνας Χαϊγιάν Ο ίδιος διευκρίνισε πως 469 αστυνομικοί έχουν σταλεί επιτόπου, ενώ εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε την αποστολή 100 στρατιωτών για να αναλάβουν τη διατήρηση της τάξης στο Τακλομπάν. Τέλος περίπου 500 στρατιώτες του Μηχανικού έχουν πάρει θέσεις γύρω από την πόλη για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού των δρόμων.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα