«επικινδυνη η συνταγη των περικοπων»

22:37 24/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Αποτυχημένη και επικίνδυνη χαρακτηρίζει τη συνταγή των περικοπών για την Ελλάδα ο Γερμανός καθηγητής Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας εκ των πέντε σοφών της γερμανικής Οικονομίας και, εκ της θέσης αυτής, σύβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ. «Η Ελλάδα είναι ένα πολύ καθαρό... παράδειγμα για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η στρατηγική: να προσπαθεί κανείς με όλο και περισσότερες περικοπές να τηρήσει
τους στόχους για το έλλειμμα σε μία περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Νομίζω ότι πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας αυτό το παράδειγμα για να αποφύγουμε παρόμοιες αρνητικές συνέπειες στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία ή την Ιταλία» υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Κατά την άποψή του, μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ακολουθούν «επικίνδυνο δρόμο»:«Το μεγαλύτερο ρίσκο για την Ευρωζώνη είναι η είσοδος σε έναν αρνητικό κύκλο ύφεσης και στραγγαλισμού της οικονομικής ανάπτυξης. Το βλέπουμε ήδη με τις προγνώσεις για την Ιταλία και την Ισπανία που αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω.Και στις δύο χώρες αναμένουμε αρνητικό δείκτη ανάπτυξης -2% και αν αυτή η τάση παγιωθεί, τότε θα είναι αδύνατον να σταθεροποιήσουμε το χρέος, θα προστεθούν νέα ελλείμματα και η αβεβαιότητα στις αγορές θα επιδεινωθεί. Το κύριο πρόβλημά μας είναι λοιπόν να αποφύγουμε αυτόν τον αρνητικό κύκλο στην Ευρωζώνη», τονίζει ο καθηγητής Μπόφινγκερ.
Keywords
Τυχαία Θέματα