Επισκεψη ερντογαν στην τεχερανη

12:30 28/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε το πρωί της Τετάρτης στην Τεχεράνη για διήμερη επίσκεψη, μετέδωσε τον επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ θα βρεθεί η διαμάχη για το...
πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η κατάσταση στη Συρία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Σεούλ πριν από μερικές ημέρες με τον αμερικανό πρόεδρο, με τον οποίο συζήτησαν κατ’ ιδίαν για περίπου δύο ώρες. Λόγω της γεωγραφικής
θέσης της Τουρκίας, ο αμερικανός πρόεδρος συζήτησε με τον κ. Ερντογάν ακριβώς τα θέματα που θα συζητήσει και ο τούρκος πρωθυπουργός στη συναντήσεις του στην Τεχεράνη.

Την Τρίτη η Τουρκία έκλεισε την πρεσβεία της στη Δαμασκό. Ομπάμα και Ερντογάν συμφώνησαν στη συζήτησή τους ότι πρέπει να τερματιστεί άμεσα η αιματοχυσία στη Συρία και να αποχωρήσει ο πρόεδρος Άσαντ.

Αντίθετα, το θέμα του Ιράν προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να πιέσει την ιρανική ηγεσία να εγκαταλείψει τη στήριξη στο καθεστώς Άσαντ, όπως φαίνεται να υποσχέθηκε στον κ. Ομπάμα.

Ωστόσο η Ουάσιγκτον βλέπει με προβληματισμό τη στάση της Άγκυρας στη διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και θα επιθυμούσε μια πιο ξεκάθαρη στάση της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με τα μέτρα κατά του Ιράν για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος και πρόσφατα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως θα ήταν καταστροφικό για την ευρύτερη περιοχή μια ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι το διακρατικό εμπόριο Ιράν - Τουρκίας έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια και υπερβαίνει ετησίως τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Keywords
Τυχαία Θέματα