Ερευνα : η κριση "παγωνει" την χριστουγεννιατικη αγορα

10:54 9/11/2012 - Πηγή: Fimotro
Χριστούγεννα χωρίς πολλά δώρα και αγορές καταναλωτικών αγαθών, θα κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, καθώς η μείωση των εισοδημάτων αφενός και η συνέχιση της οικονομικής κρίσης αφετέρου...
οδηγεί σε οδυνηρές περικοπές. Οι Ελληνες παραμένουν ανάμεσα στους πιο απαισιόδοξους Ευρωπαίους καταναλωτές τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για την αγοραστική τους δύναμη. Περίπου 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι θα αγοράσουν λιγότερο ακριβά δώρα και θα αναζητήσουν καταστήματα με φθηνά προϊόντα.
Αυτά είναι τα ορισμένα από τα συμπεράσματα της χριστουγεννιάτικης έρευνα για το 2012 που διενήργησε η Deloitte. Οπως φαίνεται από τις απαντήσεις, οι φετινές γιορτές θα είναι ιδιαίτερα «φτωχές» στην Ελλάδα και οι τζίροι των καταστημάτων θα καταγράψουν σημαντική πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό, γιατί 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι έχουν λιγότερα χρήματα για να επενδύσουν σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το 15% έχει τα ίδια χρήματα. Αναλυτικά: Το 58% των ερωτηθέντων λέει ότι η αγοραστική του δύναμη θα επιδεινωθεί το 2013. Το 80% δηλώνει ότι έχει λιγότερα χρήματα να ξοδέψει (πέρυσι δήλωνε το 81%). Το 87% λέει ότι έχουν μειωθεί τα εισοδήματά του και το 57% ότι έχει επιδεινωθεί η οικονομική του κατάσταση. Το 85% δηλώνει ότι η οικονομία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (πέρυσι 92%, κάπως καλύτερα δηλαδή φέτος). Φέτος οι Ευρωπαίοι πολίτες σκοπεύουν να ξοδέψουν 591 ευρώ κατά μέσο όρο τα Χριστούγεννα. Ομως, στην Ελλάδα παρατηρείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αισθητή μείωση των δαπανών (-16,2%), στην Πορτογαλία -13,5% και στην Ιταλία -3,7%. Εξι στους δέκα (63%) προτιμά προϊόντα με έκπτωση και το 57% λιγότερο ακριβά δώρα. Σχεδόν οι μισοί Ελληνες (45%) θα αγοράσουν δώρα για λιγότερα άτομα. Το 81% θα περιόριζε διασκέδαση και ελεύθερο χρόνο, καθώς και προϊόντα ένδυσης/υπόδησης. Το 31% θα δώσει προτεραιότητα σε αγορά τροφίμων. Πιο επιθυμητά δώρα για φέτος είναι τα... μετρητά, καθώς το 61% θα ήθελε χρήματα, το 51% βιβλία, το 49% ταξίδια.
Keywords
Τυχαία Θέματα