Εβδομαδιαια πτωση 10,1% στο χρηματιστηριο

11:03 19/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Δημήτρης Ζάντζας
(από το : capital.gr)
Με συνολικές απώλειες 10,1% ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά την ανοδική αντίδραση της Παρασκευής. Η εικόνα στο ταμπλό παραμένει εύθραυστη, με «φόντο» τα σενάρια περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ...
και τις αλλεπάλληλες σχετικές δηλώσεις ξένων αναλυτών και αξιωματούχων, σε μία περίοδο που η νευρικότητα των ευρωπαϊκών αγορών εντείνεται και λόγω των ανοδικών πιέσεων στα κόστη δανεισμού
της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η ελληνική αγορά από τη Δευτέρα εισέρχεται και τυπικά πλέον -μετά τη διάλυση της Βουλής- σε νέα προεκλογική περίοδο, 12 μόλις ημέρες από τότε που έκλεισαν οι κάλπες της 6ης Μαΐου.

Το περιβάλλον που διαμορφώνεται σε πολιτικό επίπεδο εξακολουθεί να λειτουργεί επιβαρυντικά για την κίνηση στο ταμπλό, με τους επενδυτές να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αλλαγή κλίματος -καθώς η χώρα θα οδεύει εκ νέου στις κάλπες- στην ειδησεογραφία που θα προκύπτει σε επίπεδο δημοσκοπήσεων και πολιτικών συνεργασιών.

«Συνεχίστηκε με την ίδια ένταση το σφυροκόπημα των κεφαλαιοποιήσεων στην ελληνική αγορά, η οποία βρέθηκε ανάμεσα σε συμπληγάδες αρνητικών νέων» σχολιάζει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Beta Securities. «Οι αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο εκφράζουν πλέον την πιθανότητα η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ, καθώς δεν συνάδουν με τα μεγέθη των ισολογισμών ή με κάποιες σχετικές αποτιμήσεις άλλων αγορών ή ιστορικές προβολές».

«Έχοντας ίσως προεξοφλήσει αυτό το ενδεχόμενο στο μεγαλύτερο βαθμό (-22% από την επομένη των εκλογών) η αγορά έχει πλέον χρόνο να αξιολογήσει τις καταστάσεις και τα γεγονότα που έχει μπροστά της έως τις εκλογές» σημειώνει μεταξύ άλλων η χρηματιστηριακή.

Και συμπληρώνει πως «το θετικό ίσως για το ΧΑ, είναι ότι η πίεση που εκδηλώθηκε έχει πλέον συμπεριλάβει ακραία σενάρια τα οποία όμως επί του παρόντος παραμένουν ‘ασκήσεις ετοιμότητας’. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ευκαιρία της ελληνικής αγοράς: Έχει τιμολογήσει έναν κίνδυνο ο οποίος δεν έχει ‘κλειδώσει’ ως γεγονός, ο δε χρόνος που μεσολαβεί είναι αρκετός για να αλλάξουν πολλά τα οποία δεν εξαρτώνται αποκλειστικά μόνο από εγχώριους παράγοντες».

Στο ταμπλό της Παρασκευής, Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 550,13 μονάδες, με κέρδη 2,54%, έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά να ενισχύεται έως και 3,45%. Στο μεταξύ, στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, είχε σημειώσει νέο χαμηλό 22 ετών στις 532,15 μονάδες. Οι συνολικές απώλειες της εβδομάδας διαμορφώθηκαν για τον ΓΔ σε 10,10%.

Για τον δείκτη των τραπεζών, οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν με άνοδο 4,96% στις 206,56 μονάδες (έως το +8,42% ενδοσυνεδριακά). Συνολικά για την εβδομάδα ο δείκτης «έγραψε» απώλειες 10,56%.

Την Παρασκευή διακινήθηκε στο ΧΑ όγκος 44,61 εκατ. τεμαχίων (εκ των οποίων 13,19 εκατ. τεμάχια μέσω πακέτων), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 59,57 εκατ. ευρώ. Συνολικά 66 μετοχές έκλεισαν τη διαπραγμάτευση με απώλειες, 57 ενισχύθηκαν και 153 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.
Keywords
Τυχαία Θέματα