Ευρωζωνη και φιλανδια κοντα σε συμφωνια για τον esm

07:37 19/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ευρωζώνη και Φινλανδία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το νέο σύστημα ψηφοφορίας σε σχέση με το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.Η συμφωνία θα...
αφαιρέσει ένα από τα τελευταία εμπόδια για τη λειτουργία του συστήματος τον Ιούλιο.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν το Δεκέμβριο ότι ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα λάβει επείγουσες αποφάσεις για δάνεια προς χώρες που έχουν αποκοπεί από τις αγορές, με πλειοψηφία του 85% των ψήφων και όχι με ομοφωνία, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Η Φινλανδία ήταν η μόνη χώρα που δεν μπόρεσε να στηρίξει την αλλαγή, διότι μια τέτοια τροποποίηση του προσχεδίου της Συνθήκης του ESM θα απαιτούσε την υποστήριξη των δύο - τρίτων του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας - η φινλανδική Κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Το νέο σύστημα ψηφοφορίας είχε προταθεί από τη Γαλλία και τη Γερμανία ως ένας τρόπος για να παρακαμφθεί η αντίθεση των μικρών χωρών, όπως η Σλοβακία και η Φινλανδία, στη χορήγηση οικονομικής στήριξης σε κράτη της Ευρωζώνης που απώλεσαν την εμπιστοσύνη των αγορών.

Χωρίς τη συναίνεση της Φινλανδίας το μόνιμο ταμείο διάσωσης, που είναι απολύτως απαραίτητο για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στις άμυνες της Ευρωζώνης ενάντια στην κρίση χρέους, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

''Η Φινλανδία πρότεινε ότι όταν η στήριξη παρέχεται στο πλαίσιο μιας επείγουσας διαδικασίας, θα πρέπει να δημιουργείται κάποιου είδους οικονομικές προβλέψεις στα βιβλία του ESM για τη στήριξη αυτή'', δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες Ευρωζώνης - Φιλανδίας.

''Το συζητήσαμε τις τελευταίες ημέρες και η ιδέα είναι αποδεκτή λιγότερο ή περισσότερο από τον καθένα. Η πρόταση ήρθε από τη Φινλανδία. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το θέμα μπορεί να λυθεί μέσα στις επόμενες μέρες'', πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Keywords
Τυχαία Θέματα