Εξαπελυσε μυδρους ο ευ.βενιζελος για την εικονα που παρουσιαζει το πασοκ...

...ΠΟΙΟ ΠΑΣΟΚ ;
Έντονη κριτική για την εικόνα που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ άσκησε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, μιλώντας για ανιστόρητες ...
και ανεύθυνες εσωτερικές αντιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικές πολιτικές ορισμένων.
«Ποτέ, μα
ποτέ από τότε που ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 2012 μέχρι σήμερα, δεν μπορέσαμε με ενιαία εικόνα και στάση να εφαρμόσουμε για μια λογική περίοδο ακέραια μια βασική πολιτική μας απόφαση που την είχαμε πάρει συλλογικά και τις περισσότερες τις έχουμε πάρει συλλογικά και από το συνέδριο», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η εικόνα του ΠΑΣΟΚ που αγωνιά, αγωνίζεται και πετυχαίνει, θρυμματίζεται επικοινωνιακά.
Ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε των προσπαθειών του κόμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση και του ρόλου του στην κυβέρνηση, τονίζοντας: «Εμείς τα έχουμε κάνει όλα. Το πρωτογενές πλεόνασμα, τους πλειστηριασμούς, τα μέτρα για την ανεργία...και τα χαρίζουμε με ευκολία».
Είπε ακόμη ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της σταθερότητας, «δεν το δείχνουμε, δείχνουμε εικόνα αβεβαιότητας, διαφοροποίησης χωρίς λόγο».
Πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ο διαμορφωτής της μόνης εφικτής και ασφαλούς στρατηγικής εξόδου από την κρίση» και «χαρίζουμε τα μεγάλα επιτεύγματα στη ΝΔ ή δείχνουμε να μην πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση».
Σχολιάζοντας την «θεωρία της χαμένης πολιτικής αυτοτέλειας του ΠΑΣΟΚ», διερωτήθηκε: «Πότε έχασε το ΠΑΣΟΚ την πολιτική του αυτοτέλεια; Πολιτική αυτοτέλεια σημαίνει αυτοδυναμία;». Απηύθυνε ακόμη το ερώτημα αν η πολιτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει συνεργαζόμενο με τη ΝΔ σήμερα και δεν κινδύνευε όταν συνεργαζόταν με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ ή αν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι χωρίς συνεργασίες ο τόπος δεν μπορεί να πορευτεί. «Αν δεν έχεις βάσεις στήριξης κυβερνάς πολιτικά επικίνδυνα», είπε.
«Οι 58 δεν συγκροτούν κόμμα»
Σε ό,τι αφορά την κεντροαριστερά και τις ευρωεκλογές, είπε ότι οι «58» δεν συγκροτούν κόμμα, αλλά πήραν μια πρωτοβουλία για να γίνουν ο καταλύτης των εξελίξεων για την ανασυγκρότηση του χώρου της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι όλο το εγχείρημα βασίζεται στην ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό, την απουσία κάθε ηγεμονισμού και όχι στη διάλυση των κομμάτων.
Ζήτησε, πάντως, να υπάρχει σεβασμός προς το ΠΑΣΟΚ και να μη τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να είναι κάποιος να είναι στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να είναι κεντροαριστερός. Μπορείς, σημείωσε, να είσαι υπεύθυνος έναντι της χώρας και να μετέχεις στην κυβέρνηση και να είσαι κεντροαριστερός.
Εξέφρασε ακόμη τη λύπη του γιατί, όπως είπε, «η ΔΗΜΑΡ στο συνέδριό της κατά πλειοψηφία θέλησε να παραμείνει περιχαρακωμένη στα όρια του μικρού κομματικού της εαυτού, αλλά η πρόσκληση ήταν και είναι και πάντα ανοιχτή παρ' ότι η απάντηση και η αντίδραση είναι απαξιωτική».
Η πρόσκληση, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ανοιχτή και σε όλα τα στελέχη του κόμματος που αποχώρησαν, είτε εκφράζονται ως άτομα, είτε εκφράζονται μέσω Κινήσεων μικρών ή μεγάλων.
Κάλεσμα εν όψει ευρωεκλογών
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ έχει δύο εξαιρετικές ευκαιρίες στις εκλογές της αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές. Ειδικά για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνει πρόσκληση, σε όσους εκφράζονται από την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για συνδιοργάνωση συνδιάσκεψης για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι καλλιεργεί το υπόστρωμα του εκχυδαϊσμού και του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας, «για την ακρίβεια, επιτρέψτε μου να πω, του εκτσογλανισμού της ελληνικής κοινωνίας».
Υποστήριξε παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και με την τακτική του δημιουργεί συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, όπου αναφερόταν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σημείωσε ότι «η δυσκολία της σκληρής διαπραγμάτευσης είναι και ένα ιστορικό μάθημα για όλους εκείνους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλοι, που λένε με ευκολία ότι θέλουν σκληρότερη διαπραγμάτευση, θέλουν κόκκινες γραμμές, αλλά κατά βάθος τρομάζουν μόλις νιώσουν την τριβή της διαπραγμάτευσης, τη σύγκρουση, ή φοβούνται ότι όταν η χώρα πετυχαίνει στη διαπραγμάτευση αυτή, οι ίδιοι χάνουν το λόγο ύπαρξής τους, γιατί επενδύουν το σενάριο της καταστροφής».
«Όχι» σε πρόωρες εκλογές»
Μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ούτε αντέχει η χώρα ούτε μπορεί να προκληθούν πρόωρες εκλογές.
Πυρά κατά της τρόικας
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτόξευσε βολές και κατά της τρόικας σημειώνοντας ότι με την προτροπή του κόμματός του τις τελευταίες εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διενεργεί έρευνα για την τρόικα.
Όπως είπε, «όλοι παραδέχονται και καταλαβαίνουν ότι η τρόικα δεν είναι ένα διαθεσμικό όργανο αλλά ένα διακυβερνητικό όργανο».
Προτεραιότητα η ανάσχεση της ανεργίας
Στο πεδίο της οικονομίας ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε το τετράπτυχο «όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα, ναι σε διαρθρωτικές αλλαγές, ναι στην προστασία ευπαθών ομάδων και στη στήριξη πραγματικής οικονομίας».
Υπογράμμισε ακόμη ότι η ανεργία αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα εθνικό πρόβλημα και εθνικός στόχος πρέπει να είναι με κάθε τρόπο η ανάσχεσής. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι θα ληφθεί πρωτοβουλία για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας δράσης για την ανάσχεση της ανεργίας.
«Σήκωσα ένα τεράστιο βάρος ευθύνης που δεν μου αναλογεί προσωπικά»
Αναφερόμενος στην προσωπική του ευθύνη επισήμανε ότι βρίσκεται εδώ που βρίσκεται για λόγους ανάγκης και στόχος του είναι να παύσει να υπάρχει αυτός ο λόγος ανάγκης για τη χώρα και την παράταξη.
«Η προσωπική παραταξιακή μου ευθύνη συνίσταται για μένα σε μια αναμέτρηση με την ιστορία», ανέφερε.
Τόνισε ακόμη ότι σήκωσε ένα τεράστιο φορτίο ευθύνης που δεν του αναλογεί προσωπικά, ωστόσο πρόσθεσε ότι έχει ανεξάντλητα αποθέματα ψυχικής και πολιτικής αντοχής.
«Το κίνητρό που είναι αποκλειστικά και βαθιά ιστορικό», υπογράμμισε.
Απ. Κακλαμάνης: Να μην στηρίξει το ΠΑΣΟΚ «γυρολόγους» και «λιποτάκτες»
Να ισχύσει «πόθεν έσχες» για τους υποψηφίους που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, καθώς και να μη στηρίξει το ΠΑΣΟΚ «γυρολόγους» και «λιποτάκτες».
Ο Κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι οι «58» είναι ένα πρώτο βήμα για την Kεντροαριστερά και δεν υπάρχει θέμα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κανενός».
M. Χρυσοχοΐδης: Πληρώνουμε τα λάθη της κυριαρχίας μας
Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα ανήκει αμετάκλητα στην Ευρώπη και πώς η περίοδος της Μεταπολίτευσης έκλεισε. «Πληρώνουμε τα λάθη της κυριαρχίας μας και τα λάθη διαχείρισης της κρίσης» συνέχισε και διερωτήθη:«Χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ; Ναι χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής όχι ως συνοθύλευμα ηττημένων. Κεντρικό μας μέλημα πρέπει να είναι η συνεννόηση» , ανέφερε.
Κ. Σκανδαλίδης: Χρειάζεται αναθεώρηση της μνημονιακής πολιτικής
Ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι «εν αρχή είναι η χώρα. Χρειάζεται ριζική αναθεώρηση της μνημονιακής πολιτικής στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Να σταματήσει η φτωχοποίηση της χώρας. Χρειάζεται νέος εναλλακτικός προοδευτικός δρόμος. Τρίτος δρόμος μακριά από τη συντήρηση και τον λαϊκισμό. Να προτείνουμε νέα ευρωπαϊκή συνθήκη. Να λειτουργήσουμε θεσμικά για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Αν ενόψει Ευρωεκλογών αλλάξουμε όνομα και σύμβολα πρέπει να πάμε στη βάση».
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ N. Σαλαγιάνης αναφέρθηκε στα οικονομικά του Κινήματος. Μίλησε για σεμνή, διαφανή και έντιμη πλέον οικονομική διαχείριση του ΠΑΣΟΚ. «Από 2 εκατ. ευρώ έξοδα το μήνα, κατά μέσο όρο, την τελευταία 10ετια, σήμερα βρισκόμαστε στα 110.000 ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν large στις προσλήψεις εργαζομένων. Από 360 εργαζόμενους στο ΠΑΣΟΚ εργάζονται πλέον 98 άτομα. Φέτος απολύθηκαν 60», είπε ο κ. Σαλαγιάνης.
Πηγή : naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα