Εξι χρονια υφεσης...

12:12 15/1/2014 - Πηγή: Fimotro
...ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΡΕΥΝΑ...
Το 2013 η Ελλάδα έκλεισε την έκτη κατά σειρά χρονιά με αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ, βιώνοντας τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ ευρωπαϊκή χώρα...
Η σφοδρότητα της ύφεσης πήρε τέτοιες διαστάσεις που θα περάσει, χωρίς καμια αμφιβολία, στη διεθνή οικονομική ιστορία ως σπάνιο φαινόμενο, που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ σε χώρα εν καιρώ ειρήνης.
Το τίμημα της κρίσης στη διάρκεια των τελευταίων ετών ήταν ιδιαίτερα, βαρύ, αφού επιβλήθηκαν μέτρα άνω των 50 δισ. ευρώ, επλήγη καίρια το επιχειρηματικό περιβάλλον με χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων, η ανεργία αυξήθηκε κατά περίπου 1.000.000 άτομα, η κατανάλωση μειώθηκε και συνεχίζει να περιορίζεται, οι επενδύσεις έχουν πέσει στα επίπεδα του 2001, η οικοδομή και η αγορά ακινήτων έχουν καταρρεύσει, τα νοικοκυριά, με δραματικά μειωμένο βιοτικό επίπεδο, αδυνατούν να πληρώσουν τους βαρείς και συνεχόμενους φόρους που επιβάλλονται.
Για να γίνει μια απόλυτα επιστημονική ανάλυση της ελληνικής κρίσης δημόσιου χρέους, θα πρέπει να περάσουν χρόνια, ώστε να αποχωρήσει αυτή η γενιά των πολιτικών, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλα και την Ευρωπαίων για να γίνει μια ψύχραιμη και αντικειμενική έρευνα. Κι αυτό γιατί οι ευθύνες βρίσκονται και στις δύο πλευρές, δηλαδή και στους Ελληνες και του Ευρωπαίους πολιτικούς.

Η «Ναυτεμπορική» με ειδική έρευνα καταγράφει τις αλλαγές που γνώρισε η ελληνική οικονομία στα έξι χρόνια της ύφεσης και ταυτόχρονα τις απόψεις δώδεκα μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με την κατάσταση της χώρας, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν και τις προτάσεις για την οικονομική ατζέντα του 2014. Ενθάρρυνση επενδύσεων, φορολογικές ελαφρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενίσχυση και εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και επικέντρωση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα - επιπλέον της ανάπτυξης του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας και της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων - είναι μέτρα που απαιτείται να ληφθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις που διατυπώνονται.
Ολόκληρη η έρευνα της «Ναυτεμπορικής» εδώ.
Περιεχόμενα
Ο δρόμος προς το μνημονιακό (α)διέξοδο
Μέτρα 65 δισ. για το πείραμα της τρόικας «Περιδίνηση» με άστοχες προβλέψεις Πλήρης ανατροπή εργασιακών σχέσεων Πώς ψαλιδίστηκαν οι συντάξεις και τα εφάπαξΛουκέτο στo επιχειρείνΑνάκαμψη του τουρισμού με θυσίες «Βούλιαξε» από ζημιές η ακτοπλοΐα Αντίβαρο στην κρίση οι εξαγωγές 12 ακαδημαϊκοί δείχνουν το δρόμο της ανάπτυξης:
Γιώργος Αυλωνίτης: Η χώρα μας «δεν έχει πελάτες»Μιχάλης Ιακωβίδης: Οχι στα ψευτοδιλήμματαΙωσήφ Σηφάκης: Aσυντόνιστα στην ανάπτυξηΓιώργος Ιωάννου: Νοοτροπία Ανατολής με θεωρία ΔύσηςΝίκος Απέργης: Εξοδος με απλά βήματαΚώστας Αξαρλόγλου: Λείπει ο εξορθολογισμόςΕλενη Σαλαβού: Δημιουργική καταστροφήΚωνσταντίνος Ζοπουνίδης: Επιχειρείν με εμπόδιαΔημήτρης Μάρδας: Υπάρχουν πόροι ανέγγιχτοιΜάνος Ματσαγγάνης: Η κοινωνική συνοχή δεν είναι δωρεάνΓιώργος Δουκίδης: Κοστίζει το αναχρονιστικό πλαίσιοΑντωνία Μοροπούλου: Παιδεία, Καινοτομία, ΑμφισβήτησηΠηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα