Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 70ο, οργια, προσληψεις, «βιος και πολιτεια», αναθεσεις και cabernet sauvignon!

13:37 14/7/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Όλα όσα διαβάσατε στη χθεσινή ανάρτηση, στο Fimotro, τα οποία είχαν καταγράψει στο πορισμά τους οι ορκωτοί λογιστές και ελεγκτές δημόσιας διοίκησης με τη βοήθεια εργαζομένων της ΕΡΤ, είναι ένα μικρό δείγμα...
για τα όσα συνέβαιναν στο ραδιομέγαρο. Ο αυταρχισμός και η παχυδερμία της διοίκησης και των διορισμένων «στελεχών» δεν είχαν όρια.

Συμπληρωματικά θα ήθελα να αναφέρω μερικά ακόμα στοιχεία για την ιστορία των ημερών της διοίκησης 2004-2009. Όχι ότι οι προηγούμενες διοικήσεις άσκησαν χριστή διοίκηση. Το αντίθετο. Αλλά αυτοί ξεπέρασαν τα όρια. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η ΝΔ είχε την τάση, όχι απλά να μην διορίζει στην ΕΡΤ Νεοδημοκράτες, αλλά να τακτοποιεί κόσμο, όλων των άλλων κομμάτων, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποκτήσει μεγαλύτερη πελατεία στις επόμενες εκλογές.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 90-93 επί κυβέρνησης ΝΔ στην ΕΡΤ, όχι μόνο δεν διόρισε, αλλά με τον νόμο Έβερτ 1892/90 έγιναν μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες(το ότι αργότερα επέστρεψαν πολλοί με δικαστικές αποφάσεις δεν αλλάζει την ουσία). Στη συνέχεια ο νόμος Πεπονή περιόριζε παράνομες προσλήψεις, και η αρμοδιότητα περνούσε στο ΑΣΕΠ. Μόλις ανέλαβε την εξουσία η ΝΔ το 2004, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να τακτοποιήσει όλες τις παράνομες προσλήψεις του ΠΑΣΟΚ. Και να είμαι πιο σαφής:

Από το 1981-89 κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω ότι μπορούσε να διορίζει η ΝΔ. Αν είχε αυτή τη δυνατότητα μπράβο της. Όπως προαναφέραμε το 90-93 όχι μόνο δεν έκανε προσλήψεις αλλά με το νόμο Έβερτ έγιναν μετατάξεις. Από τα τέλη του 1993 μέχρι τα μέσα το 2004 κυβέρνηση ήταν πάλι το ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσε ποτέ να έχει διορίσει στην ΕΡΤ η ΝΔ;

Κι΄όμως, μόλις ανέλαβε την εξουσία, με το Π.Δ. Παυλόπουλου 164/2004 ΦΕΚ 134/Α΄/19-7-2004, τακτοποίησε όλους τους παράνομους προσληφθέντες χωρίς καμία αξιολόγηση και έλεγχο. Μεταξύ αυτών και 1492 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ με διάφορες περιστασιακές συμβάσεις, διαφόρων ειδικοτήτων. Εδώ οι παρανομίες ξεπέρασαν κάθε φαντασία.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, άνθρωποι που δεν γνώριζαν που είναι το ραδιομέγαρο ή φοιτητές του εξωτερικού, ακόμη κρεοπώλες και ταξιτζήδες που είχαν κάποτε συνεργαστεί η είχαν περάσει από την ΕΡΤ υπέγραψαν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σημαντικό ρόλο στις προσλήψεις έπαιξε και η ΠΟΣΠΕΡΤ ιδεολογικά προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ.

Από έρευνα που έγινε μετά από καταγγελίες, λιγότεροι από τους μισούς, περίπου 750 προσελήφθηκαν παράνομα. Όλα αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα. Ας μην φωνάζουν λοιπόν ότι διόριζε η ΝΔ. Απλά η ΝΔ τακτοποιούσε τους αντιπάλους της και κυνηγούσε τους δικούς της ανθρώπους όταν αποκάλυπταν παρανομίες. Π.χ. διευθύντρια ραδιοφωνίας Ελένη Δεμεντή-σκηνοθέτης, καθαιρέθηκε από τη διεύθυνση και μετακινήθηκε ως αποθηκάριος στην ταινιοθήκη, διότι αποκάλυψε οικονομικά σκάνδαλα στο ραδιόφωνο.

Ερχόμαστε τώρα στα σκάνδαλα της διοίκησης που μερικά από αυτά αναφέρονται στα πορίσματα λογιστών και ελεγκτών για αναθέσεις, παρανομίες και πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης που ερεύνησα προσωπικά μετά από καταγγελίες.

1)Η ανάθεση του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην Backstage δόθηκε παράνομα χωρίς να υφίσταται επίσημα η συγκεκριμένη ΑΕ όπως αναφερόταν. Από στοιχεία και έρευνα που έκανα στη διεύθυνση της εταιρίας, όχι μόνο δεν υπήρχαν γραφεία στην Αγία Παρασκευή στην οδό και αριθμό που αναφερόταν η έδρα της εταιρίας, αλλά ένα ακατοίκητο σπίτι. Εταιρία δεν υπήρχε παρ΄ότι είχε γίνει ανάθεση. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε στην πρώτη σελίδα του «Έθνους» και πήρε διαστάσεις με εξώδικα από την ΕΡΤ. Η συνέχεια βέβαια μας δικαίωσε.

2) Υπερκοστολογήσεις και χαριστικές αναθέσεις: Εδώ υπήρχαν σπατάλες και όργια όπως και να το δει κανείς. Οικονομικά, ερωτικά, χαριστικά η φαγοπότι. Να αναφέρω μόνο, ότι όταν με κάλεσε η εισαγγελέας κ. Ελένη Ράικου για δημοσιευματά μου στον Τύπο, στα πλαίσια εισαγγελικής έρευνας και της παρέδωσα συμβάσεις και στοιχεία που αφορούσαν αναθέσεις, αγορές κοστολογήσεις και αμοιβές, γύρισε σε συναδελφό της και είπε: «Λάθος επάγγελμα διαλέξαμε, εδώ είναι τα λεφτά», αναφερόμενη κυρίως στην εκπομπή «Μπορώ» της Δρούζα με μηνιαίες αποδοχές που έφταναν τις 50 χιλιάδες ευρώ μικτά για την ίδια και στην «Υγειά μας ρε παιδιά» του Σ. Παπαδόπουλου που κάθε εκπομπή έφτανε περίπου τις 70 χιλιάδες ευρώ. Τώρα στον ALPHA έχει πέσει κάτω από 15. Φανταστείτε το φαγοπότι της εποχής.

3) Αγορά ξένου προγράμματος και Walt Disney-Buena Vista International: Εδώ έγιναν όργια και σπατάλες αγοράς ξένου προγράμματος. Όλες οι συμβάσεις βρίσκονται στα αρχεία της ΕΡΤ, τις οποίες έχουμε και εμείς στα χέρια μας. Σε ένα ταξίδι στις Κάννες από υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΤ και μετά από «σκληρές διαπραγματεύσεις» αγόρασε απ΄ευθείας από την Walt Disney-Buena Vista International προγράμματα, σειρές και ταινίες για προβολή διαθέτοντας περισσότερα από 25 εκατ. Ευρώ.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία σύμφωνα με ανθρώπους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και έμεναν σε πολυτελή ξενοδοχεία γιορτάστηκε ανάλογα όπως αρμόζει σε μια ΕΡΤ. Μαζί με τους εκπροσώπους της εταιρίας ανοίχτηκαν πανάκριβα κρασιά Cabenet Sauvignon, το κάθε μπουκάλι ξεπερνούσε τα 200 ευρώ.

Τώρα σύμφωνα με αντιπροσώπους της εταιρίας άλλων χωρών που εκπροσωπούν την Walt Disney-Buena Vista International το πραγματικό κόστους του προγράμματος που αγοράστηκε, ήταν κάτω των 20 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον ελληνικό πληθυσμό και τη θεαματικότητα σύμφωνα με τους κανόνες marketing της εταιρίας. Ο Έλληνας αντιπρόσωπος παρακάμφτηκε. Ελληνοκύπριος που συμμετείχε αλλά κόπηκε από τις διαπραγματεύσεις αγοράς που ρωτήσαμε επίμονα, επιβεβαίωσε τα κρασιά και μίλησε για καυτές «νύχτες» της αποστολής αφήνοντας πολλά υπονοούμενα.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 71ο, αποχωρήσεις, ψηφιακή τηλεόραση, δημόσιες και διεθνείς, σχέσεις κότερα και απολαύσεις, ποινικές διώξεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα