Φερνουν στις βαλιτσες τους νεα βαρη

Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος της Κυριακής)
Φάκελος... με την ένδειξη «νέα μέτρα για το 2012» περιέχεται στις αποσκευές των επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα και αρχίζουν από μεθαύριο Δευτέρα διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Σε Κομισιόν και ΔΝΤ...
εμφανίζονται πλέον πεπεισμένοι πως η φετινή δημοσιονομική προσαρμογή είναι αμελητέα καθώς το έλλειμμα κινείται προς την περιοχή του 10% του ΑΕΠ
, πολύ κοντά στο κλείσιμο του 2010 (10,6%) και ως εκ τούτου πιστεύουν ότι αποτελεί μονόδρομο η λήψη πρόσθετων μέτρων για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος εντός του επόμενου έτους.
Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα απαιτήσει στο νέο μνημόνιο το οποίο θα συνοδεύσει τη δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ να συμπεριληφθούν και οι παρεμβάσεις για το 2012 ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 5,4% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό..
Με μετριοπαθείς υπολογισμούς το ύψος των παρεμβάσεων αυτών εκτιμάται πως θα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και θα είναι εστιασμένες στο σκέλος των δαπανών.
Το νέο πακέτο μέτρων του 2012 που θα συζητηθεί εντός των προσεχών ημερών σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει:
Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Μετά το «φιάσκο» με την εφεδρεία, η οποία εξελίχθηκε σε έξοδο μέσω συνταξιοδότησης χιλιάδων υπαλλήλων, είναι βέβαιο ότι η τρόικα θα επαναφέρει -αυτή την φορά πιο πιεστικά από κάθε άλλη φορά- στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των απολύσεων, το οποίο μέχρι στιγμής αποτελεί «ταμπού» για την ελληνική κυβέρνηση.
Νέες περικοπές στις συντάξεις εξαιτίας και της τεράστιας «μαύρης τρύπας» των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία κατά την τρόικα απειλεί τη βιωσιμότητά τους αν δεν μειώσουν άμεσα τις δαπάνες τους.
«Ψαλίδισμα» αποδοχών για δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και λοιπούς ένστολους. Μετά την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου, το υπουργείο Οικονομικών προγραμμάτιζε αλλαγές και στα ειδικά μισθολόγια εντός του τελευταίου διμήνου του τρέχοντος έτους, που όμως δεν προχώρησαν. Πλέον είναι ορατές οριζόντιες μειώσεις αποδοχών για 200.000 υπαλλήλους.
«Λουκέτα»
«Λουκέτο» δημόσιων φορέων. Μπορεί να έχει εξαγγελθεί κατ΄ επανάληψη, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει στα χαρτιά. Είναι δε πιθανό λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων να προκύψουν εντός των πρώτων μηνών του 2012 σαρωτικές παρεμβάσεις υπό την πίεση της τρόικας.
Περιστολή των κοινωνικών παροχών και βοηθημάτων. Εκτιμάται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για δραστική μείωση κοινωνικών δαπανών με δεδομένο ότι παραμένουν υψηλές αλλά και αναποτελεσματικές. Σε ετήσια βάση υπολογίζονται στα 9 δισ. ευρώ.
Συρρίκνωση φαρμακευτικών δαπανών και εξόδων περίθαλψης.
Περαιτέρω μείωση λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από την επιτυχή ή μη έκβαση του PSI Plus, το οποίο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, θα περιορίσει δραστικά τις δαπάνες για τόκους κατά 5,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο οποίο δεν είχε ληφθεί υ
Keywords
Τυχαία Θέματα