Φονικη επιθεση αυτοκτονιας στη βαγδατη

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 31 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε σήμερα το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στο κέντρο της Βαγδάτης, ανέφεραν ...
αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.

Η επίθεση έγινε γύρω στις 7:30, τοπική ώρα, στη συνοικία Μπαμπ αλ-Σάρτζι.

Ο δράστης περίμενε τους φρουρούς του υπουργείου να ανοίξουν την κεντρική πύλη για να περάσουν οι υπάλληλοι που ασχολούνται με τη συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και κατόπιν πυροδότησε τα εκρηκτικά.

Το Ιράκ συγκλονίζεται τις τελευταίες ημέρες
από σειρά επιθέσεων, με φόντο την πολιτική κρίση μεταξύ των σιιτών και των σουνιτών που απειλεί την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών που στάθμευαν στη χώρα, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του σουνίτη αντιπροέδρου Τάρεκ αλ-Χασεμί, ο οποίος κατηγορείται ότι στήριξε και χρηματοδότησε τρομοκρατικές ενέργειες με δράστες τους σωματοφύλακές του.

Πλήγμα σε καταυλισμό Ιρανών προσφύγων

Δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν την Κυριακή εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού του Ασράφ, στα βόρεια της Βαγδάτης, όπου έχουν βρει καταφύγιο 3.400 Ιρανοί αντιφρονούντες, όπως ανέφερε ένας αξιωματικός του ιρακινού στρατού.

«Δύο ρουκέτες έπληξαν τον καταυλισμό τη νύχτα», είπε ο Ιρακινός συνταγματάρχης, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Ο αξιωματικός δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν υπάρχουν θύματα γιατί ο ιρακινός στρατός δεν έχει το δικαίωμα να μπαίνει στον καταυλισμό.

Ο καταυλισμός του Ασράφ ελέγχεται από την Οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Ιρανικού Λαού (OMPI), τη βασική συνιστώσα του Εθνικού Συμβουλίου Ιρανικής Αντίστασης (CNRI).

Σε ανακοίνωσή της η OMPI αποδίδει την επίθεση σε ομάδες που εξαρτώνται από το καθεστώς της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με μια συμφωνία που υπογράφηκε την Κυριακή από το Ιράκ και τον ΟΗΕ οι πρόσφυγες του καταυλισμού πρέπει να μεταφερθούν σε έναν προσωρινό χώρο υποδοχής εντός του Ιράκ μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη να καθορίσουν το νομικό καθεστώς τους, κάτι που είναι απαραίτητο προκειμένου να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες.

Το Ιράκ έχει δεσμευτεί να φροντίσει για την ασφάλειά τους, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ, χωρίς να διευκρινίζει πού θα βρίσκεται αυτός ο προσωρινός καταυλισμός, ούτε το πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους.

Οι Μουτζαχεντίν του Λαού εγκαταστάθηκαν στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-88) και είχαν τη στήριξη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν προκειμένου να προβαίνουν σε ένοπλες δράσεις κατά του Ιράν. Μετά την πτώση του Σαντάμ, το 2003, αφοπλίστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις που ανέλαβαν την ασφάλεια του καταυλισμού τους, την οποία παρέδωσαν το 2009 στις ιρακινές δυνάμεις.

Στις 8 Απριλίου από επίθεση των ιρακινών δυνάμεων στον καταυλισμό σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι και άλλοι 300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το CNRI.
Keywords
Τυχαία Θέματα