Γερμανια: διεργασιες για να τεθει εκτος νομου το ακροδεξιο ndp

22:16 6/12/2012 - Πηγή: Fimotro

Να προχωρήσουν τη διαδικασία ώστε να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα οι επικεφαλής των 16 ομόσπονδων κρατιδίων...
της Γερμανίας, παρά τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Η Μπούντεσρατ (Άνω Βουλή), όπου εκπροσωπούνται τα ομόσπονδα κρατίδια, θα ψηφίσει την 14η Δεκεμβρίου σχετικά με το αν θα κατατεθεί προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης για την υπόθεση.

Η Μπούντεσρατ δεν χρειάζεται την υποστήριξη
της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αν και κάποιοι πρωθυπουργοί έχουν πει ότι θα προτιμούσαν να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Μέρκελ και της Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλής), ώστε να εμφανίσουν ενιαίο μέτωπο.

Το NDP, που ιδρύθηκε το 1964 και αυτοχαρακτηρίζεται «πατριωτική δύναμη», θεωρείται ευρέως ρατσιστικό, αντισημιτικό και ρεβιζιονιστικό κόμμα, με στενούς δεσμούς με βίαιες νεοναζιστικές οργανώσεις.

Για να τεθεί εκτός νόμου το NPD πρέπει να αποδειχθεί ότι, ακόμη και αν το κόμμα δεν συνηγορεί ανοιχτά υπέρ της βίας, απειλεί τη δημοκρατία τηρώντας μια «ενεργά επιθετική, μαχητική» στάση απέναντι στο κράτος.

Το 2003 η προσπάθεια απαγόρευσης του NPD απέτυχε όταν αποκαλύφθηκε ότι πληρωμένοι πληροφοριοδότες και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών είχαν διεισδύσει στην ιεραρχία του.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα γιατί δεν μπορούσε να καθορίσει σε ποιο βαθμό οι πράκτορες είχαν επηρεάσει τις ενέργειες του κόμματος. Ταυτόχρονα, οι γερμανικές αρχές τότε ήταν απρόθυμες να δημοσιοποιήσουν την ταυτότητα των πρακτόρων αυτών.

Η Μέρκελ έχει δηλώσει από την πλευρά της ότι επιθυμεί να βεβαιωθεί ότι η υπόθεση έχει στέρεες βάσεις καθώς δεν θέλει να κινδυνεύσει μια δεύτερη αποτυχία, κάτι το οποίο θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και ενδέχεται να νομιμοποιήσει το NDP στα μάτια κάποιων ψηφοφόρων.
Keywords
Τυχαία Θέματα