Για εξοδο της εκτ απο τα εκτακτα μετρα «μολις το επιτρεψουν οι συνθηκες» μιλα ο νοβοτνι

07:53 16/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σχεδιάζει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της πληγείσας οικονομίας καθώς ήδη έπαιξε το ρόλο της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της...
ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι είναι καιρός να αναλάβουν δράσεις οι εθνικές κυβερνήσεις.
Η ΕΚΤ
κοιτάζει πώς θα μπορέσει να υποχωρήσει «από τη φάση αντιμετώπισης της κρίσης όταν η συγκυρία το επιτρέψει» ανέφερε ο Νοβότνι.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Νοβότνι υπογράμμισε πάντως πως είναι ακόμη πολύ πρόωρο να σταματήσει η υποστήριξη από την κεντρική τράπεζα. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα σχόλια του Έρκι Λικάνεν, επίσης μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη η τράπεζα να σταματήσει έγκαιρα τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει.
Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκιά της στο ιστορικό χαμηλό του 1% και έκτοτε χρηματοδότησε τις τράπεζες με πάνω από 1 τρισ. ευρώ έκτακτης ρευστότητας σε τριετή δάνεια και χαλάρωσε τους κανόνες εγγυοδοσίας, ενώ προέβη σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων.
Αυτός ο συνδυασμός κινήσεων αύξησε τη ροή χρήματος στην οικονομία των κρατών-μελών της ευρωζώνης, η οποία πασχίζει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την ύφεση και την κρίση δημόσιου χρέους.
«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε πώς επηρεάζουν τα διάφορα μέτρα την οικονομία», δήλωσε ο Νοβότνι. «Αυτό θα πάρει λίγο καιρό· στο μεταξύ, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ανάγκη για περαιτέρω δράση», πρόσθεσε ο Νοβότνι.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ έκανε «όλα όσα μπορεί να κάνει μια κεντρική τράπεζα... φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους».
Ο Νοβότνι δήλωσε ακόμη ότι δεν είναι η στιγμή να εξετάζεται η διακοπή της υποστήριξης της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας πως η πιθανότητα μιας «εξόδου» της ΕΚΤ από τη σκηνή την κατάλληλη στιγμή είχε εξεταστεί προτού να εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα.
«Όταν αναλαμβάνεις μια πρωτοβουλία, θα πρέπει επίσης να σκεφτείς πώς θα την τελειώσεις. Ό,τι κι αν κάνουμε, θα πρέπει να συνεξετάζουμε το για πόσο καιρό το κάνουμε, ποια είναι η στρατηγική εξόδου», είπε ο Νοβότνι, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας. «Δεν είναι κάτι που εξετάζεται αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Ο Έρκι Λικάνεν, κυβερνήτης της Τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε από την πλευρά ότι προτού να δηλώσει κανείς ότι η κρίση χρέους έχει τερματιστεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να τερματίσει τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει και να πάψει να παρεμβαίνει στην οικονομία αφήνοντάς την να λειτουργήσει από μόνη της.
«Τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ηρεμήσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά μία μόνιμη λύση στην κρίση χρέους θα απαιτήσει επιτυχείς δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές καθώς και μία ελεγχόμενη και έγκαιρη έξοδο από τα προσωρινά μέτρα της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε ο Λικάνεν.
Ο Φινλανδός κ
Keywords
Τυχαία Θέματα