Για τη λυση χρειαζονται ανοιχτα συνορα με τη σερβια

Η Σερβία πρέπει να εκπληρώσει τα αιτήματα που έθεσε η Γερμανία στο Βελιγράδι τον περασμένο Αύγουστο, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα στο βόρειο Κόσοβο και το Κόσοβο πρέπει να...
συμβάλει στη διευθέτηση του ζητήματος, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι το Κόσοβο πρέπει να συμβάλει στην ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων στο βορρά και τόνισε ότι
«η λύση συνεπάγεται ανοιχτά σύνορα με τη Σερβία».

Εκτίμησε ακόμη ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του Κοσόβου είναι σημαντική για να γίνει «δημοκρατικό κράτος, το οποίο διοικείται βάσει νόμων» και ότι πρέπει είναι ακόμη πιο αποφασιστική η μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

«Τόνισα, επίσης, τη σημασία της συνεργασίας με την αποστολή της ΕΕ (Eulex), ώστε να μη μείνει μόνο στα χαρτιά. Ο πρωθυπουργός Θάτσι μου έδωσε εγγυήσεις ότι δεν θα συμβεί αυτό και ότι είναι ορατά τα αποτελέσματα της συνεργασίας», είπε.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι συζήτησαν και για την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο. «Συζήτησα για το θέμα και με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ώστε να εξευρεθεί λύση για εξομάλυνση των σχέσεων. Ζήτησα από την πλευρά του Κοσόβου να συμβάλει. Νομίζω ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαφή με τη Σερβία και τον κ. Τάντιτς» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «υπάρχει ανάγκη για ελεύθερο εμπόριο, που δεν είναι δυνατό εξαιτίας των οδοφραγμάτων. Είναι σημαντικό να εφαρμοστεί από κοινού έλεγχος των συνόρων και επίσης βήμα - βήμα πρέπει να φθάσουμε σε ένα στάδιο, στο οποίο δεν θα υπάρχουν παράλληλες δομές» τόνισε, αναφερόμενη στην άρνηση των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο να αποδεχθούν τις αρχές της Πρίστινας».

Η κ. Μέρκελ επισκέφθηκε τους Γερμανούς στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), στην έδρα της αποστολής στην Πρίστινα, και συναντήθηκε με το διοικητή της, Γερμανό στρατηγό Έρχαρντ Ντρεβς.
Keywords
Τυχαία Θέματα