Η χρεοκοπια της ελλαδας στο plaν b της γερμανιας

11:43 12/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιώργος Κουβαράς
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Γερμανικό Σχέδιο Β που προβλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ώστε να είναι βέβαιη η διάσωση της Ιταλίας και της Ισπανίας, έχει ήδη συζητηθεί στις Βρυξέλλες και πρόκειται να...
ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που η Αθήνα
δεν κάνει ακριβώς ό,τι της ζητούν οι δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤτΚ», το Σχέδιο προβλέπει ότι αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί πλήρως στις ακραίες απαιτήσεις που τίθενται με τη νέα δανειακή σύμβαση θα αφεθεί στην τύχη της, χωρίς οικονομική βοήθεια. Οι Γερμανοί εμπνευστές του Σχεδίου εκτιμούν ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα δημιουργήσει ένα ντόμινο που θα παρασύρει πιθανότατα και την Πορτογαλία. Το ντόμινο όμως αυτό σκοπεύουν να το σταματήσουν, ενισχύοντας τον ESM με τα ευρώ που θα δίνονταν για την ελληνική διάσωση. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθεί στον ESM ένα ποσό της τάξης του 1 τρισ. ευρώ που θα λειτουργήσει σαν ασπίδα για τη διάσωση της Ισπανίας και της Ιταλίας, που είναι τα επόμενα επίδοξα μεγάλα θύματα από το ντόμινο της ελληνικής χρεοκοπίας.
Οι Γερμανοί περιμένουν να τελειώσει η «ελληνική υπόθεση» και είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχαν προχθές στο περιθώριο του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Βίκτορ Γκασπάρ. Ο διάλογος ήταν σε προσωπικό τόνο, διέρρευσε όμως καθώς υπήρξε ηχητικό ντοκουμέντο. Ο Β. Σόιμπλε είπε στον Β. Γκασπάρ ότι όταν η Γερμανία «ξεμπλέξει» με την Ελλάδα θα μπορούσε να συζητήσει μια προσαρμογή του πορτογαλικού προγράμματος και ο συνομιλητής του απάντησε: «Το εκτιμούμε πολύ».
Ως γνωστόν, το Βερολίνο έχει διαμηνύσει ότι οι χώρες που ανταποκρίνονται ή ξεπερνούν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα προγράμματα διάσωσης μπορούν να «αμείβονται» με κάποια ευελιξία. Η Πορτογαλία εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα της Τρόικας, αλλά οδηγείται σε ανάλογα αδιέξοδα με αυτά της Ελλάδας που δεν το εφαρμόζει πιστά.
Οι Γερμανοί θεωρούν ότι αν η Ελλάδα «διασωθεί», αποδεχόμενη το σκληρό πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης, τότε μπορούν να χαλαρώσουν το πρόγραμμα της Πορτογαλίας. Αν όμως χρεοκοπήσει, αυτό που τους απασχολεί είναι να προφυλάξουν την Ισπανία και την Ιταλία προκειμένου να μην οδηγηθούν σε πλήρη διάλυση της ευρωζώνης.
Ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζει το Βερολίνο την ελληνική περίπτωση οδηγεί στην επιμονή για τη δημιουργία του Ειδικού Ταμείου στο οποίο θα πηγαίνουν τα χρήματα της βοήθειας προς τη χώρα μας, με προτεραιότητα την εξόφληση των δανειστών. Πληροφορίες του «ΤτΚ» αναφέρουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τη δημιουργία αυτού του Ταμείου, ακόμη και αν αυτό δεν λεχθεί επισήμως μέχρι την ψήφιση της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να μη δημιουργήσει άλλο ένα πρόβλημα στους βουλευτές των κομμάτων που θα την ψηφίσουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα