Η δυσκολη εξισωση σαμαρα για δανειο και εκλογες

11:32 22/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα της Κυριακής)
Μια µαθηµατική εξίσωση και η προσπάθεια να τη λύσει µερικές φορές αποτελεί για τον κ. Αντ. Σαµαρά πολύ καλή άσκηση για να χαλαρώσει για λίγα λεπτά. Η εξίσωση όµως που έχει µπροστά του αυτή την περίοδο είναι άκρως πολύπλοκη, µε πολλές...
παραµέτρους που ήδη έχουν αρχίσει να τον δυσκο λεύουν. Αν και στην ντετερµινιστική περιγραφή ενός πολύπλοκου συστήµατος οι µαθηµατικές εξισώσεις επιτρέπουν να υπολογισθεί κάθε µελλοντική
κατάσταση του συστήµατος, αν είναι γνωστά τα αρχικά δεδοµένα, εν τούτοις στην περίπτωση της Ν∆ η λύση µοιάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Ο κ. Σαµαράς αναγνωρίζει ότι θα βρεθεί εκ νέου σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, όπου θα ενταθούν και οι πιέσεις από το εξωτερικό, ώστε να υπάρξει ουσιαστική καταγραφή συγκεκριµένων µέτρων για να προχωρήσει η νέα δανειακή σύµβαση για να δεσµευθεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Αυτή η έγγραφη επί της ουσίας δέσµευση που αναµένεται να ζητηθεί από τη Ν∆, όπως είναι αυτονόητο, δεν ευνοεί τη στρατηγική και τους σχεδιασµούς του κ. Σαµαρά, ο οποίος είναι µεταξύ των δύο πλευρών που υπάρχουν στο κόµµα του, αυτή των µετριοπαθών και των σκληροπυρηνικών. Ο πρόεδρος της Ν∆ ήδη αναζητεί µε τους συνεργάτες του τρόπους να επιλύσει την εξίσωση που έχει µπροστά του, µε διαφορετικό τρόπο από άλλες στο παρελθόν, όπως µε τη συµφωνία για τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήµου, την επιστολή που απέστειλε σε ΕΛΚ και στους πιστωτές, κ.ά.

Στην ηγετική οµάδα είναι εξαιρετικά δύσπιστοι και ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εµµονή που διαπιστώνουν από την πλευρά των πιστωτών να υπάρξει µαζί µε τη νέα δανειακή σύµβαση και µια ουσιαστική καταγραφή συγκεκριµένων µέτρων, ώστε η επόµενη κυβέρνηση να κινηθεί στο οικονοµικό και πολιτικό πλαίσιο που έχουν θέσει οι ίδιοι.

Για τον πρόεδρο της Ν∆ δεν τίθεται, µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα που είναι δύσκολο να αλλάξουν, θέµα να συµφωνήσει µε τη λήψη νέων µέτρων. Γι’ αυτό παραµένει σταθερά προσηλωµένος στην άποψη, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες συζητήσεις που είχε µε συνεργάτες του, ότι συµφωνεί µε τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί και µε το ευρύτερο πλαίσιο.

Οµως ο κ. Σαµαράς διαφωνεί µε τα µέτρα που ενδεχοµένως χρειαστεί να ληφθούν και προβάλλει το επιχείρηµα – κάτι που το πράττει και στην τρόικα – ότι αυτά θα πρέπει να εξεταστούν και να γίνουν αντικείµενο διαπραγµάτευσης µε τους πιστωτές µας από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει µετά τις εκλογές.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Βήµατος», στην ηγετική οµάδα της Ν∆ επικρατεί η αίσθηση ότι η τρόικα δεν θα επιµείνει σε µια σειρά ζητηµάτων που θέτει, όπως π.χ. για τη µείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ εκτιµούν ότι δεν θα επέλθει και πιστωτικό γεγονός για ένα... «χρηµατοδοτικό κενό» περίπου 30 δισ. ευρώ.

Στο οικονοµικό επιτελείο της Ν∆ υποστηρίζουν µε ένταση ότι δεν µπορεί να επέλθει συµφωνία για τα νέα µέτρα προσαρµογής και επιµένουν ότι πρέπει να υπάρξουν µέτρα για την ανάπτυξη. Μάλιστα, θέτουν
Keywords
Τυχαία Θέματα