''η ελλαδα εχει ελπιδες να τα καταφερει''...

00:20 23/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Τη γνώμη του πως η Ελλάδα έχει ελπίδες να τα καταφέρει εξέφρασε ο Hugo Dixon, ένας από τους σημαντικότερους συντάκτες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, τονίζοντας...
πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να κάνει σημαντικά βήματα και έχει σαφής ελπίδες ανάκαμψης. Το σημαντικό της υπόθεσης είναι πως πρόκειται για μια μη πολιτικοποιημένη ανάλυση
της κατάστασης, χωρίς σκοπιμότητες υπέρ, ή κατά της Ελλάδας. Μια νηφάλια άποψη που λαμβάνει υπ' όψη της τα λάθη Ευρώπης και Ελλάδας και αποτιμά θετικά τη πορεία της Ελλάδας είναι εκτός από “βάλσαμο” στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό, και ευεργετική για την εικόνα της Ελλάδας σε ξένους επενδυτές.

Αναφορικά, ο κος. Dixon εκτιμά θετικά την «απρόσμενη» επιβίωση της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά. Η επιβίωση αυτή έχει επαναφέρει μερική πολιτική σταθερότητα αλλά και κάποια από την αξιοπιστία της Ελληνικής κυβέρνησης στη Τρόικα, οι οποία ελευθερώνει περισσότερα κεφάλαια, φτάνοντας σήμερα τα 200 δις.
Σημαντική βελτίωση βλέπει με το αναμενόμενο πρωτογενές ισοζύγιο πληρωμών του ελληνικού κράτους (μη ύπαρξη ελλείμματος χωρίς να υπολογίζονται οι πληρωμές επιτοκίων) για το 2013. Αυτό σημαίνει πως μάλλον δεν θα υπάρξουν περισσότερες περικοπές τον επόμενο χρόνο. Δεν αποφεύγει όμως να τονίσει πως οι πολιτικές λιτότητας έχουν μειώσει την οικονομική δυνατότητα της Ελλάδος και αναμένει 5% ύφεση φέτος.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 50 δισ. ευρώ θα έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα καθώς η τρύπα που δημιουργήθηκε από απώλειες σε κρατικά ομόλογα και δάνεια στον ιδιωτικό τομέα είχαν δημιουργήσει ένα «τραπεζικό σύστημα ζόμπι», δυσχεραίνοντας τη κατάσταση. Επίσης 8.2 δισ. ευρώ έχουν δοθεί στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους - «τρομερό» που δεν έγινε νωρίτερα. Εκτιμά όμως πως αν δοθούν άμεσα, ο ιδιωτικός τομέας ίσως πάρει μια ανάσα.
Τέλος, ο κος Dixon αναφέρει πως οι μειώσεις μισθών που έχουν επιβληθεί αύξησαν την ανταγωνιστικότητα τομέων όπως ο τουριστικός, που αναμένει αύξηση κίνησης κατά 9 με 10% φέτος.
Εάν η Αθήνα καταφέρει να κρατήσει αυτή τη πορεία τότε είναι και πολύ πιθανό οι δανειστές της να συμφωνήσουν σε χαλάρωση των όρων και διευκολύνσεις αποπληρωμής, με τη μορφή μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Αυτό θα δώσει μια ώθηση στην πορεία ανάκαμψης της χώρας.
Η κατάσταση όμως δεν μπορεί να χρωματιστεί μόνο θετική (σε σχέση με τα τελευταία χρόνια) τόσο γρήγορα, καθώς για τον κο. Dixon υπάρχουν κίνδυνοι ακόμα σημαντικοί κίνδυνοι. Η συνεχής πιθανότητας πολιτικής αστάθειας, τα χαμηλά έσοδα λόγω των πολιτικών λιτότητας, η φοροδιαφυγή, η ανεπάρκεια μέτρων για άρση των ολιγοπωλίων και η περίπτωση μετάδοσης από τη Κύπρο, διαμορφώνουν μια καθαρή εικόνα των δυσκολιών και ρίσκων, που καλείται να χειριστεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση.
Παρατηρητές φοβούνται μια επικείμενη εκλογική αναμέτρηση μεταξύ ΝΔ και Σύριζα, καθώς σε περίπτωση νίκης του δεύτερου, η ρήξη των σχέσεων με την Τρόικα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προβλήματα. Τροχοπέδη στη διαδικασία ανάκαμψης αποτελεί και η αδυναμία της κυβέρνησης να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή και στην ύπαρξη ολιγοπωλίων που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα.
Πιο σημαντικά όμως, ο πραγματικός κίνδυνος έρχεται από την Κύπρο, όπου σε περίπτωση που η Κυπριακή κρίση χειροτερέψει, μια έξοδος της Κύπρου από το Ευρώ θα δημιουργούσε μετάσταση της κρίσης, και η Ελλάδα θα ετοιμαζόταν για νέες περιπέτειες.
Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτά όμως, ο Hugo Dixon βλέπει σαφή πρόοδο και για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η μέλλουσα κατάσταση της χώρας φαίνεται αρκετά πιο θετική και κλίνει λέγοντας πως «Η Ελλάδα, πιθανώς θα τα καταφέρει».Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα