Η γερμανια θα παρεμβει, αν χρειαστει, για να βοηθησει την πορτογαλια, τονισε ο σοιμπλε

19:37 10/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Διατεθειμένη να βοηθήσει την Πορτογαλία, αφού πρώτα ληφθεί μία ουσιαστική απόφαση για την Ελλάδα εμφανίζεται η Γερμανία, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε. Σε συνομιλία που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του και η οποία βιντεοσκοπήθηκε ο...
Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Αν υπάρχει ανάγκη προσαρμογής (του προγράμματος βοήθειας της Πορτογαλίας), εμείς προτιθέμεθα να το κάνουμε».

«Το εκτιμούμε πολύ αυτό» απάντησε ο
Πορτογάλος υπουργός Βίτορ Γκασπάρ.

Το βίντεο αυτό, το οποίο μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVI, προκάλεσε πολλά σχόλια στην Πορτογαλία και αποτελεί πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες. Μέχρι σήμερα κανένας εκπρόσωπος της ΕΕ δεν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο προσαρμογής του προγράμματος βοήθειας που χορηγήθηκε στη Λισσαβόνα.

Ο Σόιμπλε επέμεινε, ωστόσο, στο γεγονός ότι κάποιο μέτρο που θα αφορά την Πορτογαλία θα μπορούσε να ληφθεί μόνον «έπειτα από μια ουσιαστική απόφαση για την Ελλάδα».

Οι φόβοι ότι η Πορτογαλία θα αναγκαστεί να ζητήσει μια επιπρόσθετη βοήθεια προέκυψαν μετά τις αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα δεν θα μπορεί, αντίθετα με αυτό που επιθυμεί, να επιστρέψει στις αγορές το 2013.

Από τις Βρυξέλλες, ο Γκασπάρ, ο οποίος μετείχε στο Eurogroup, αναφέρθηκε στον σύντομο αυτό διάλογο που είχε με τον Σόιμπλε.

Σημείωσε ότι η συζήτηση αυτή επιβεβαιώνει μόνον εκ νέου τη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες που δέχονται οικονομική βοήθεια, οι οποίες «για λόγους που δεν ελέγχουν θα μπορούσαν να συναντήσουν δυσκολίες να επιστρέψουν στις αγορές».

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επανειλημμένως ότι δεν προτίθεται να ζητήσει μια επιμήκυνση (της αποπληρωμής) από τους δανειστές της (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ), οι εκπρόσωποι των οποίων αναμένεται να αρχίσουν την προσεχή εβδομάδα μια τρίτη αποτίμηση των μέτρων που υλοποιήθηκαν σε αντάλλαγμα για το σχέδιο βοήθειας.

«Δεν ζητούμε ούτε περισσότερο χρόνο, ούτε περισσότερα χρήματα» σημείωσε πρόσφατα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα