Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

07:51 7/11/2011 - Πηγή: Fimotro
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση σχετικά με την υλοποίηση από την Ιταλία των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί, επισημαίνοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει «πρόβλημα αξιοπιστίας». «Η Ιταλία έχει πρόβλημα...
αξιοπιστίας,είναι αλήθεια. Πρέπει να παλέψει ενάντια σε αυτή τη δυσπιστία» δήλωσε ο Ζιπέ στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ήδη υιοθετήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και ζήτησε μία διαδικασία
επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Πιστεύω ότι είναι φυσικό να ηρεμούμε της αγορές. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διασφαλίσουμε ότι, με βάση τις εκθέσεις του ΔΝΤ, γίνονται οι μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο Ζιπέ υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία «είναι μία μεγάλη χώρα με μία ισχυρή και δυνατή οικονομία».

Εν τω μεταξύ, ο Ιβ Μερς, μέλος του συμβουλίου των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επισήμανε ότι για να συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ιταλικά ομόλογα «τίθεται ως προϋπόθεση» ότι θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο Μπερλουσκόνι.

«Αν το συμβούλιο [των κυβερνητών] της ΕΚΤ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι όροι που τέθηκαν προκειμένου να ληφθεί αυτή η απόφαση δεν ισχύουν πλέον, είναι ελεύθερο να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή» προειδοποίησε ο Μερς, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με τον Μερς η αγορά ομολόγων μίας χώρας από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι «περιορισμένη σε ποσότητα και χρόνο και να έχει ως μοναδικό στόχο τη διασφάλιση της πλήρους μεταβίβασης της νομισματικής πολιτικής».

«Αν όμως παρατηρήσουμε ότι οι παρεμβάσεις μας υπονομεύονται από την έλλειψη προσπάθειας των κυβερνήσεων των κρατών, πρέπει να θέσουμε το ζήτημα των κινήτρων» υπογράμμισε ο Μερς αναφερόμενος στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.
Keywords
Τυχαία Θέματα