«η ιταλια θα σωθει αν δειξουμε αισθημα ευθυνης» τονιζει ο μοντι

Για τον ύψιστο κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε η ιταλική οικονομία αν η κυβέρνηση δεν έπαιρνε μέτρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε παρέμβαση του ενώπιον του σώματος πριν την τελική υπερψήφιση της δέσμης οικονομικών μέτρων ύψους 33 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο...
ίδιος πάντως, αντίθετα με ό,τι του καταλόγισε ο προκάτοχος του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν αισθάνεται απελπισμένος.

«Αν συνεχίσουμε να δείχνουμε αίσθημα ευθύνης, η χώρα μας θα σωθεί», είπε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι οι κύριοι στόχοι της κυβέρνησής του είναι η υπεράσπιση του ενιαίου νομίσματος, για να μπορέσει να ξεπεραστεί
η κρίση του δημόσιου χρέους, και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Πρόσθεσε δε ότι χωρίς τα επείγοντα αυτά μέτρα θα κινδύνευαν οι αποταμιεύσεις – ιδίως οι μικρότερες– η ευμάρεια που δημιουργήθηκε με θυσίες γενεών, τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Ο κίνδυνος, δηλαδή, είναι ύψιστος».

Σχετικά με το αν πρόκειται για την τελευταία δέσμη μέτρων που παρουσιάζεται προς έγκριση στο κοινοβούλιο, ο Μόντι δήλωσε ότι «το εύχεται», αποσαφηνίζοντας ότι «θα εξαρτηθεί από όλους τους πολίτες, από τους επιχειρηματίες, από την πορεία των δημοσίων ομολόγων. Και από την ικανότητα να παρουσιαστεί, η χώρα, ενωμένη και αξιόπιστη, ενώπιον των αγορών».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, και, ειδικότερα, στις φοροαπαλλαγές για όσους προσλαμβάνουν εργαζόμενους νεαρής ηλικίας, στη μείωση των φόρων για τα κέρδη που επανεπενδύονται και στην παροχή δανείων στις μικρές επιχειρήσεις.

Επέμεινε, παράλληλα, στην ανάγκη πιο αποτελεσματικής χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και στο άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», με νέα μέτρα υπέρ του ανταγωνισμού, που θα ληφθούν σύντομα.

Σε ότι αφορά τη δήλωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι την Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία «ο Μόντι είναι απελπισμένος», ο πρωθυπουργός θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «σήμερα το πρωί, προσπάθησα να αναρωτηθώ με ειλικρίνεια, μέχρι το βαθύτερο σημείο της συνείδησής, αν είναι, όντως, έτσι και η απάντηση είναι ότι νιώθει κάθε άλλο παρά απελπισμένος, διότι, απλούστατα, δεν υπάρχει κανένα λόγος απελπισίας.

» Νιώθω αισιόδοξος, μια αισιοδοξία την οποία μπορούν να μοιραστούν και οι βουλευτές», κατέληξε.

Τα μέτρα πρόκειται να εγκριθούν και από τη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα