Η υποβαθμιση δεν εμποδιζει την ενισχυση της δυναμης πυρος του efsf, λεει η διοικηση του

07:23 20/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Πεπεισμένος πως η «δύναμη πυρός» του EFSF, του προσωρινού ταμείου στήριξης για την Ευρωζώνης, μπορεί να ενισχυθεί εμφανίζεται ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ, θεωρώντας πως η υποβάθμιση από την S&P δεν θα εμποδίσει τη μόχλευση των κεφαλαίων...
του. «Περιμένω πως τα κεφάλαια του EFSF μπορούν να μοχλευθούν φτάνοντας μεταξύ το τριπλάσιο και το τετραπλάσιό τους» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρέγκλινγκ στο Bloomberg.

Προς
το παρόν, τα διαθέσιμα και μη δεσμευμένα κεφάλαια του ταμείου ανέρχονται σε 250 δισ. ευρώ με στόχο η μόχλευσή τους να διαμορφώσει τη συνολική δύναμη πυρός του ΕFSF στο 1 δισ. ευρώ.

Ο Ρέγκλινγκ έχει μεταφέρει και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την θέση της διοίκησης του EFSF πως η μόχλευση θα προχωρήσει κανονικά παρά την πρόσφατη υποβάθμιση του ταμείου κατά μία βαθμίδα στο ΑΑ+ από την S&P (ως συνέπεια των υποβαθμίσεων Γαλλίας και Αυστρίας).

Οι σχετικές διαδικασίες, όπως είχε αναφέρει την Τετάρτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, θα ξεκινούσαν τις πρώτες εβδομάδες του 2012 και το Βερολίνο επιβεβαίωσε πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη αποφασιστεί ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, ο ESM να τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του 2012 -έναν χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Το πλαίσιο λειτουργίας του μηχανισμού είναι σημαντικά πιο διευρυμένο από εκείνο του EFSF, ενώ θεωρείται πως η δομή των κεφαλαίων του θα του παρέχει περισσότερη «προστασία» από τις αξιολογήσεις των οίκων.
Keywords
Τυχαία Θέματα