Ιαπωνια: επιστρεφουν στην εξουσια οι συντηρητικοι


Νικητής των εκλογών για την ιαπωνική Κάτω Βουλή αναδείχθηκε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Σίνζο Αμπε, με τους συντηρητικούς να επιστρέφουν στην εξουσία μετά από διακοπή τριών ετών. Ο 58χρονος Αμπε... παραιτήθηκε από την εξουσία το 2007 επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ύστερα από έναν χρόνο παραμονής στο «τιμόνι» της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK, το LDP κέρδισε τουλάχιστον 293 έδρες σε σύνολο 480. Μαζί με τον κεντρώο σύμμαχο του, Νέο Κομέϊτο, το Φιλελεύθερο
Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε επίσης την πλειοψηφία των δύο τρίτων (320 έδρες), γεγονός θα διευκολύνει το έργο της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο Αμπε, γνωστός ως «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής, επικράτησε, καθώς το εκλογικό σώμα τηςΙαπωνίας, εμφανίζεται κουρασμένο από τη χρόνια πολιτική αστάθεια (έξι πρωθυπουργοί σε έξι χρόνια). Η έλλειψη ενθουσιασμού αντανακλάται και στο πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής (59,52%) στις εκλογές, το οποίο είναι σχεδόν 10 μονάδες χαμηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ,) του σημερινού πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα, υπέστη εκλογική καθίζηση, καθώς, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, εξασφαλίζει λιγότερες από 60 έδρες έναντι των 308 που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ιστορικής νίκης του πριν από τρία χρόνια. Ο Νόντα έχει ήδη παραδεχθεί την ήττα του και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του DPJ.
Με επικεφαλής τον πρώην κυβερνήτη του Τόκιο, Σιντάρο Ισιχάρα, και τον δήμαρχο της Οσάκα, Τόρου Χασιμότο, το κόμμα Αποκατάσταση, που δημιουργήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, κατακτά 54 έδρες και είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, αν όχι η δεύτερη λόγω της κατάρρευσης του DPJ.
Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωσή των έξιτ πολς, ο Αμπε διαμήνυσε στην Κίνα ότι τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου (Ντιάοου η κινεζική ονομασία) ανήκουν στην Ιαπωνία τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε την πρόθεση να επιδεινώσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα».
Keywords
Τυχαία Θέματα