ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Ρεπορτάζ : Γιώργος Γάτος
(από την Ημερησία)
Μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του ΚΕΠΥΟ με το κωδικό όνομα «ARIS» θα εντοπίζει, στο εξής, ο ΟΑΕΕ όσους ελεύθερους επαγγελματίες δεν...
πληρώνουν τις εισφορές τους επικαλούμενοι, μεταξύ των άλλων, διακοπή δραστηριότητας, αλλαγή διεύθυνσης κ.ά.
Το σήμα για την έναρξη της διαδικασίας αναζήτησης μέσω του ΚΕΠΥΟ
των στοιχείων των περίπου 400.000 ασφαλισμένων (περίπου 1 στους 2) κακοπληρωτών δίνει με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γερ. Βουδούρης.
Εγκύκλιος
«Η αναζήτηση των στοιχείων των φορολογουμένων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαποφυγή και η επίλυση ασφαλιστικών υποθέσεων», υπογραμμίζει στην εγκύκλιο ο διοικητής του ΟΑΕΕ δίνοντας τις παρακάτω οδηγίες:
1. Η διερεύνηση θα γίνεται μέσω online σύνδεσης με τη Γ.Γ.Π.Σ.
2. Η αναζήτηση θα γίνεται με τον Α.Φ.Μ. Εφόσον διαπιστώνεται ότι το πεδίο Α.Φ.Μ. είναι κενό ή λάθος, θα αναζητείται ο σωστός Α.Φ.Μ. από το σύνολο των παραστατικών ή με κάθε πρόσφορο μέσο (επιβεβαίωση του Α.Φ.Μ. από τον Α.Μ.Κ.Α., τηλεφωνική επικοινωνία κ.ά.).
3. Με βάση τις καταγεγραμμένες στο σύστημα πληροφορίες (προσωπικά στοιχεία, ημερομηνία έναρξης ή διακοπής δραστηριότητας, ταχυδρομικές διευθύνσεις κ.ά.) θα γίνονται έλεγχοι για τις επιστρεφόμενες στον ΟΑΕΕ απλήρωτες ταχυπληρωμές εισφορών όπως και για την είσπραξη ή μη των οφειλόμενων εισφορών.
4. Θα ακολουθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό των ασφαλισμένων και την ενημέρωση - εκκαθάριση του μητρώου του ΟΑΕΕ (π.χ. διαγραφή ατόμων που έχουν αποβιώσει).
Παρακράτηση
Ο ΟΑΕΕ όπως και τα άλλα ταμεία των αυτοτελώς απασχολουμένων θα αρχίσουν να παρακρατούν, αναδρομικά από τον Αύγουστο, και την ειδική μηναία εισφορά των 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε για την καταβολή βοηθήματος σε περίπτωση διακοπής του επαγγέλματος.
Η διάταξη τίθεται σε άμεση εφαρμογή με εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη με την επισήμανση ότι «η κάλυψη θα αφορά τους αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένους - άμεσα ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε, του Ε.Τ.Α.Α. και του Ε.Τ.Α.Π.- Μ.Μ.Ε που αποδεδειγμένα διακόπτουν το επάγγελμά τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών».
Η εισφορά των 10 ευρώ θα συνεισπράττεται μαζί με τις εισφορές των κλάδων Σύνταξης και Ασθένειας στον Ο.Α.Ε.Ε. και θα αποδίδεται στο Ο.Α.Ε.Δ. Από την υποχρέωση καταβολής της εισφοράς εξαιρούνται οι προαιρετικά ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. Δεν εξαιρούνται, ωστόσο, οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που παράλληλα είναι ασφαλισμένοι άλλου ασφαλιστικού ταμείου λόγω παράλληλης απασχόλησης.
Πλαφόν στις συντάξεις
Οι συντάξεις που καταβάλλουν όλα τα ειδικά ταμεία στους ήδη συνταξιούχους αλλά και σε όσους συνταξιοδοτούνται από 1ης Ιουλίου του 2011 και μετά δεν μπορεί να ξεπερνούν, μαζί με τις προσ
Keywords
Τυχαία Θέματα