ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

18:20 26/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Παρηκμασμένο και απαξιωμένο, στη συνείδηση των πολιτών, είναι το σημερινό μοντέλο του Τύπου και η παραδοσιακή ενημέρωση, με τους δημοσιογράφους να φέρουν ακέραια την ευθύνη αυτής της έλλειψης αξιοπιστίας, τονίστηκε από τους ομιλητές...
του συνεδρίου με θέμα «Η κρίση του Τύπου-Η δύσκολη μετάβαση στη δύσκολη ψηφιακή εποχή», που πραγματοποιείται από την Τετάρτη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Οι ομιλητές δημοσιογράφοι, Κώστας Αργυρός και Φώτης Γεωργελές υπογράμμισαν ότι το «διαπλεκόμενο μοντέλο των ΜΜΕ χρεοκόπησε μαζί με τη χώρα». Απεικόνισαν
την διολισθητική πορεία του λειτουργήματος από την άνθηση των ΜΜΕ, όταν -όπως είπε οι ομιλητές- οι περισσότεροι δημοσιογράφοι απεμπόλισαν την ιδιότητά τους για να γίνουν εκδότες, ή ιδιοκτήτες συναφών επιχειρήσεων (προβολής, προώθησης κ.λ.π.), και να επιβιώνουν με κρατικές επιχορηγήσεις, λόγω παραπολιτικής δημοσιογραφίας.
Επιπλέον, όπως περιέγραψαν οι ομιλητές, πολλοί «υπηρετούσαν τυφλά τα αφεντικά τους», των οποίων βασικός λόγος ύπαρξης ήταν η διεκδίκηση κρατικού χρήματος, ή συμβάσεων μεγάλων έργων. Μίλησαν για «δάνεια» από κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες, που έπαιρναν χωρίς ποτέ να αποπληρώσουν και στη «χρήση» του ΣΔΟΕ και των προστίμων «ως μέσων εξασφάλισης της υποτέλειας τους».
Από έρευνα του Παντείου για την αξιοπιστία των ΜΜΕ, υπό την εποπτεία του καθηγητή Νίκου Λέανδρου διαφαίνεται η καθολική παρακολούθηση της τηλεόρασης με καθολική, επίσης, αρνητική έκφραση σε ό,τι αφορά την ενημέρωση (κατευθυνόμενη, αναξιόπιστη, δραματοποίηση, διόγκωση της υπερβολής, χαμηλό επίπεδο, έλλειψη στοιχείων, λαϊκισμός ). Ωστόσο, διατυπώνεται η διαπίστωση ότι η επιρροή της είναι ισχυρή και σημειώνεται η ανάγκη ανανέωσης.
Για τις εφημερίδες, αναφέρεται ότι διαθέτουν το κύρος του γραπτού λόγου, αλλά όχι και υψηλό ρόλο στην ενημέρωση. Από την άλλη πλευρά, το διαδίκτυο προσφέρει στους χρήστες ενημέρωση, ταχύτητα, βολικότητα, φαντασία, αμεσότητα και συνδυάζει όλα τα παραδοσιακά μέσα σε ένα πολυμέσο κατ΄επιλογήν του χρήστη. Επίσης, τα μπλογκ (blogks) από τα οποία ο χρήστης πρέπει να επιλέξει τα αξιόπιστα με διασταύρωση ή από τον περίγυρο (όχι αυτά που λειτουργούν με καλυμμένες απειλές και εκβιασμούς χωρίς διαδραστικότητα κ.α.).

Διαδίκτυο: Aπεριόριστος χώρος αφήγησης με γραμμική δομή της ιστορίας

Στην ενότητα για τη δημοσιογραφική απήχηση στην ψηφιακή εποχή, οι πανεπιστημιακοί Νίκος Μπακουνάκης, Μιχάλης Μεϊμάρης, Ιωάννα Βώβου, Μαρίνα Ρήγου, Λήδα Τσενέ και ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, μίλησαν για «απεριόριστο χώρο αφήγησης με γραμμική δομή της ιστορίας». Η χρήση του ιστολογίου, του facebook, του twitter και των υπόλοιπων σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και μηχανών αναζήτησης άλλαξαν το μοντέλο της αφήγησης στην ενημέρωση. Η διαδραστικότητα και η συλλειτουργία μεταξύ του διαχειριστή ή εποπτεύοντα συνήθως δημοσιογράφου και των πολλαπλών συνεργατών κατά περίπτωση προσδίνουν στην αφήγηση απόλυτη και άμεση ενημέρωση, ενώ απλοποιούν και τα μέσα παροχής της ενημέρωσης (συχνά αρκεί το τηλέφωνο).
Keywords
Τυχαία Θέματα