Ηπα: νεες διαβουλευσεις στον οηε για τη συρια

07:22 2/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ξεκίνησαν νέες διαβουλεύσεις σχετικά με το σχέδιο απόφασης για τη Συρία, το οποίο η Ρωσία εξακολουθεί να απορρίπτει. Κατά την είσοδό του στην αίθουσα του Συμβουλίου ο πορτογάλος πρεσβευτής... Ζοζέ Φιλίπε Μόρας Καμπράλ δήλωσε "ενθαρρυμένος", εκτιμώντας ότι υπάρχει "η πιθανότητα συμβιβασμού", χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
"Διακυβεύονται πολλά για να μην καταλήξουμε σε έναν λογικό συμβιβασμό",
πρόσθεσε.
Ο ινδός ομόλογός του Χαρντίπ Σινγκ Πούρι επεσήμανε από τη μεριά του ότι η χώρα του εξακολουθεί να αντιτίθεται σε δύο παραγράφους του σχεδίου απόφασης που αφορούν στην καταδίκη των βιαιοτήτων στη Συρία και τη μεταβίβαση εξουσιών από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ 'Ασαντ στον αντιπρόεδρό του.
Όσον αφορά τα βίαια επεισόδια δήλωσε: "η θέση της Ινδίας είναι ότι πρέπει να απευθυνθεί ένα μήνυμα και στις δύο πλευρές", την κυβέρνηση και την "ένοπλη αντιπολίτευση", ενώ για τη δημοκρατική μετάβαση αναρωτήθηκε: "πώς μπορούν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν αν θέτετε προϋποθέσεις ότι η μία από αυτές πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία;".
Η συνάντηση των πρεσβευτών αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις ώρες.
"Οι πρεσβευτές δεν θα εξετάσουν το κείμενο παράγραφο παράγραφο, αλλά θα επικεντρωθούν σε πιο αμφισβητούμενα χωρία της απόφασης, η ατμόσφαιρα είναι σοβαρή, εποικοδομητική στο Συμβούλιο", δήλωσε ένας διπλωμάτης.
Στο μεταξύ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε σήμερα "κάθε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιλέξει το στρατόπεδό του" στο θέμα της Συρίας, μεταξύ αυτού του "συριακού λαού" και της "βίαιης δικτατορίας".
"Κάθε μέλος του Συμβουλίου πρέπει να πάρει απόφαση και να επιλέξει στρατόπεδο", απάντησε η Κλίντον σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση της Ρωσίας.
"Είστε με το μέρος του συριακού λαού, είστε με το μέρος του Αραβικού Συνδέσμου, είστε με το μέρος των λαών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ή είστε με το μέρος της βίαιης δικτατορίας;", δήλωσε η Κλίντον.
"Κάθε χώρα πρέπει να αναλογιστεί αυτό το ερώτημα και να λάβει μία απόφαση", κατέληξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα