Ισχυροτερη δραση απο τον οηε ζητα η διεθνης διασκεψη για τη συρια

16:43 6/7/2012 - Πηγή: Fimotro

Σε ισχυρότερη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την υιοθέτηση δεσμευτικής απόφασης για την κατάπαυση του πυρός και τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη βάση του Κεφαλαίου 7 του...
Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (που ανοίγει το δρόμο σε νέες κυρώσεις, ακόμη και σε προσφυγή στη βία) καλεί η διεθνής διάσκεψη των Φίλων του Συριακού Λαού στο Παρίσι, αυξάνοντας παράλληλα τη βοήθεια προς τους αντικαθεστωτικούς μέσω και της παροχής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.
Με συνέπειες
προειδοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες διά της Χίλαρι Κλίντον για τη συνεχιζόμενη σινορωσική στήριξη στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, τη στιγμή που το καθεστώς του Σύρου προέδρου δέχεται βαρύ πλήγμα από την αποσκίρτηση κορυφαίου στρατηγού που κατευθύνεται στη γαλλική πρωτεύουσα μέσω Τουρκίας.
Στο μέτωπο της βίας, φθάνουν από τη Συρία πληροφορίες για τουλάχιστον 25 νεκρούς, δεκάδες συλληφθέντες και πυρπολημένες κατοικίες στη διάρκεια επιχείρησης του συριακού στρατού για την ανακατάληψη της πόλης Χαν Σεϊχούν από τους αντικαθεστωτικούς.
Οι χώρες της Δύσης και του Αραβικού Συνδέσμου που έδωσαν το «παρών» στη διάσκεψη των Φίλων του Συριακού Λαού (δεν παρέστησαν Ρωσία και Κίνα) ζήτησαν άμεσα δεσμευτική απόφαση του ΣΑ «βάσει του Κεφαλαίου 7» που να υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν και τη συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη για μια πολιτική μετάβαση.
Σύμφωνα με το κείμενο των τελικών αποφάσεων που υιοθετήθηκε στη διάσκεψη, οι συμμετέχοντες ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να «επιβάλλει μέτρα» για να διασφαλίσει τον σεβασμό αυτή της απόφασης. Το κεφάλαιο 7 ανοίγει τον δρόμο για νέες κυρώσεις ή ακόμη και για την προσφυγή στη βία εναντίον όσων δεν εφαρμόζουν την απόφαση.
Keywords
Τυχαία Θέματα