Ισπανικη υποχωρηση στις χρηματαγορες

09:53 24/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοσμά
(από το Έθνος)
Ο ευρωπαϊκός Νότος φλέγεται. Ενα μόλις βήμα από ένα μνημόνιο καθολικής διάσωσης απέχει πλέον η Ισπανία μετά τη χθεσινή εκτίναξη του κόστους δανεισμού της στο ιστορικό υψηλό του 7,55%, ενώ μάχη με ένα χρέος που...
πετά από ρεκόρ σε ρεκόρ καλείται να δώσει η Ιταλία, με αποτέλεσμα να έχει χτυπήσει «κόκκινο» η ανησυχία των επενδυτών.
Γεγονός που αποτυπώθηκε έκδηλα χθες στην «αιμορραγία» των χρηματιστηρίων,
την κατρακύλα του ευρώ και την παράλληλη άνοδο των σπρεντ.
Παρά την αναμπουμπούλα που σημειώθηκε όμως στις αγορές και λίγες μόλις μέρες μετά την επικύρωση της ισπανικής βοήθειας ύψους 100 δισ. ευρώ, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, που θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο ενός συνολικού σχεδίου διάσωσης της χώρας του.
«Με αυτή την αβεβαιότητα της κατάστασης, τη ρευστότητα, υπάρχει μια παράλογη συμπεριφορά των αγορών. Ο μοναδικός τρόπος δράσης υπερβαίνει τις δυνατότητες των κυβερνήσεων» συμπλήρωσε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία και κάλεσε να επέμβει.
Εξίσου κατηγορηματικός ότι η Μαδρίτη δεν χρειάζεται «πακέτο» στήριξης εμφανίστηκε και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, υπογραμμίζοντας την ικανότητα της Ισπανίας να εξέλθει από την κρίση μέσω των μεταρρυθμίσεων που κάνει.
Οι διαβεβαιώσεις των δύο ανδρών δεν αλλάζουν ωστόσο τα πραγματικά δεδομένα και δη το γεγονός ότι το ΑΕΠ της Ισπανίας, η οποία εισήλθε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2012, συρρικνώθηκε με πιο έντονο ρυθμό (κατά 0,4%) μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου.
Οταν ξεκίνησε η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, οι υπουργοί της Μαδρίτης δήλωναν ότι η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Εξι μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι πρέπει, κατά τους ειδικούς, να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αποφύγει να ζητήσει ένα κρατικό πακέτο στήριξης αλά... ελληνικά.
Τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σε αυτή την ευάλωτη οικονομία δεν αποδίδουν σε περιόδους ύφεσης, ενώ όσο πιο ισχυρή είναι η πολιτική που επιβάλλει η Μαδρίτη για να ικανοποιήσει τις επιταγές των Βρυξελλών, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται πως είναι η δυσαρέσκεια των επενδυτών.
Oι Financial Times
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ακόμη κι αν ληφθεί ως δεδομένο ότι η Μαδρίτη έχει ικανοποιήσει το 69% των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών χρηματοδότησης -όπως ισχυρίζεται-, μένει ακόμη η κάλυψη των 27 δισ. ευρώ που λήγουν τον Οκτώβριο. Επίσης πρέπει να βρει επιπλέον 12 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τοπικές κυβερνήσεις.
Οι 17 υπερχρεωμένες αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας, που προς το παρόν είναι αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές, αποτελούν μεγάλη πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, καθώς δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν τεθεί για τα ελλείμματά τους. Η ανακοίνωση της Βαλένθια την Παρασκευή ότι θα χρειαστεί βοήθεια από τη Μαδρίτη τρόμαξε τις αγορές.
Μέρκελ - Σόιμπλε
Kαλοκαιρ
Keywords
Τυχαία Θέματα