ΚΑΜΕΡΟΝ:ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

23:21 1/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Την «απαράδεκτη» κατάσταση στη Συρία καταγγέλλει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, επισημαίνοντας τις διαφορές της με τη Λιβύη.
«Στη Λιβύη μας ζήτησε να παρέμβουμε ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο λιβυκός λαός μας παρακάλεσε, ενεργήσαμε με βάση μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών», υπενθύμισε.«Προφανώς πρέπει...
 να κάνουμε περισσότερα στη Συρία για να εντείνουμε
τις πιέσεις στο καθεστώς και να δείξουμε σε διεθνές επίπεδο ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Αρχίσαμε να το κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όμως νομίζω ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, μία πρωτότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ πραγματοποίησαν γυναίκες και παιδιά στην πολιορκημένη από τα κυβερνητικά στρατεύματα πόλη Ντεράα, το Σάββατο το βράδυ.
Ανεβασμένες στις ταράτσες των σπιτιών διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο καθεστώς, φωνάζοντας συνθήματα με κυριότερο «ο Θεός είναι ισχυρότερος από τον τύραννο».
Την ίδια ώρα στρατεύματα πραγματοποίησαν νέα εισβολή στο ιστορικό τέμενος Ομάρι, με άρματα μάχης.
Το ηλεκτρικό ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες παραμένουν κομμένα εδώ και μέρες στην πόλη.
Παράλληλα, τουλάχιστον 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του δορυφορικού δικτύου του Κατάρ Αλ Τζαζίρα, κατηγορώντας το για «ψεύδη» και «υπερβολές» στην κάλυψη του κινήματος αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος.
Την Κυριακή, οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις συλλήψεις γνωστών Σύρων ακτιβιστών ενόψει των νέων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που θα γίνουν στη χώρα.
Ο δικηγόρος και ακτιβιστής, Χάσαν Άμπντελ-Αζίμ, μέλος της Εθνικής Δημοκρατικής Ομάδας, συνελήφθη το Σάββατο ενώ βρισκόταν στο γραφείο του και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία. Στην ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις αναφέρουν ότι δεν δόθηκε καμία αιτιολογία για τη σύλληψη του δικηγόρου.
Νωρίτερα συνελήφθη και ο ακτιβιστής Οσάμα Νάσαρ από το σπίτι του στη Δαμασκό ενώ πολλοί άλλοι -- μεταξύ των οποίων και γυναίκες -- είχαν συλληφθεί το Σάββατο κατά τη διάρκεια κινητοποίησης σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της Ντεράα.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 539 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων στη Συρία ενώ η «Επιτροπή Μαρτύρων της 15ης Μαρτίου» κάνει λόγο για τουλάχιστον 582 θύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα