ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

22:39 3/11/2011 - Πηγή: Fimotro
Εν μέσω φημολογίας και δημοσιευμάτων που φέρουν το Ισραήλ να πιέζει τους ισχυρούς συμμάχους του για επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έρχεται να δηλώσει ότι η Συμμαχία «δεν έχει...
απολύτως καμία» πρόθεση επέμβασης στο Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι πρέπει να σκεφθούν διπλά πριν εισέλθουν σε «τροχιά σύγκρουσης» με την Τεχεράνη.

Το
Ισραήλ πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης άσκηση παθητικής άμυνας με βάση την προσομοίωση επίθεσης με συμβατικούς και μη συμβατικούς πυραύλους στην περιοχή του Τελ Αβίβ. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη επιτυχής δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής.

Η ιρανική προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ήλθε την Πέμπτη διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βεγγάζη.

«Οι ΗΠΑ έχασαν δυστυχώς τη σοφία και τη σωφροσύνη τους στο χειρισμό διεθνών ζητημάτων. Φυσικά είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, αλλά ελπίζουμε ότι θα σκεφθούν διπλά πριν μπουν σε μία τροχιά σύγκρουσης με το Ιράν» δήλωσε ο Σαλεχί.

Ερωτηθείς για την ισραηλινή πυραυλική δοκιμή ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε ότι είναι ανούσια. «Δεν είναι σημαντική, δεν είναι καν κάτι το οποίο μας απασχολεί» είπε από την πόλη της ανατολικής Λιβύης, που αποτέλεσε το προπύργιο της εξέγερσης κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Το Ισραήλ εμφανίζεται να πιέζει τους ισχυρούς συμμάχους του για άμεση επίθεση και το βρετανικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων να εκπονεί σχέδια στρατιωτικής δράσης στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής επίθεσης σε επιλεγμένους στόχους παρά το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει οποιαδήποτε στρατιωτική περιπέτεια πριν από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Οι εκτιμήσεις των Βρετανών βασίζονται σε πληροφορίες από δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι η Τεχεράνη διαθέτει πλέον τις απαραίτητες ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου για να κατασκευάσει από δύο έως τέσσερις πυρηνικές βόμβες. Η πρόοδος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είναι πιθανό να «αναγκάσει» την Ουάσιγκτον να επέμβει προκειμένου να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Ισραηλινή άσκηση παθητικής άμυνας

Άσκηση παθητικής άμυνας με βάση την προσομοίωση επίθεσης με συμβατικούς και μη συμβατικούς πυραύλους στην περιοχή του Τελ Αβίβ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι μονάδες διάσωσης της παθητικής άμυνας, η αστυνομία, η πυροσβεστική, εμπειρογνώμονες στην αντιμετώπιση επιθέσεων με βιολογικά και χημικά όπλα καθώς και ο οργανισμός Μάγκεν Νταβίντ Αντόμ (το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού) μετείχαν στην άσκηση, διευκρίνισε ο στρατός κάνοντας λόγο για άσκηση «ρουτίνας».

Keywords
Τυχαία Θέματα