Καταδικη του γκαρθον για τις υποκλοπες

08:22 11/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ισπανός δικαστής που έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο για τις επίμονες προσπάθειές του να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης διεθνείς υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάσθηκε χθες καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της... Ισπανίας.

Το δικαστήριο έκρινε πως υπερέβη τις δικαιοδοσίες του διατάσσοντας παράνομες υποκλοπές στο πλαίσιο μιας εγχώριας έρευνας για διαφθορά. Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι με την ποινή που επιβλήθηκε μπαίνει τέλος στην δικαστική του σταδιοδρομία.
Τα επτά
μέλη του δικαστηρίου καταδίκασαν ομόφωνα τον διασημότερο δικαστή της Ισπανίας και του απαγόρευσαν να ασκεί για 11 χρόνια το επάγγελμά του, καθώς και να πληρώσει πρόστιμο «6 ευρώ ημερησίως επί 14 μήνες» (περίπου 2.500 ευρώ). Δεδομένου ότι οι ισπανοί δικαστές συνταξιοδοτούνται εν γένει σε ηλικία 70 ετών, η ετυμηγορία βάζει τέλος στη σταδιοδρομία του 56χρονου θιασώτη της διεθνούς Δικαιοσύνης.
Μολονότι η ποινή που του επιβλήθηκε είναι λιγότερο αυστηρή από την απαγόρευση 20 ετών που είχε ζητήσει η Εισαγγελία, η ετυμηγορία δεν μπορεί να εφεσιβληθεί στην Ισπανία και στον Γκαρθόν δεν απομένει παρά η οδός της προσφυγής ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης.
Η χθεσινή καταδίκη του αφορά την απόφαση που πήρε το 2009 να διατάξει την υποκλοπή συνομιλιών στη φυλακή ανάμεσα σε κρατουμένους και τους δικηγόρους τους. Οι κρατούμενοι κατηγορούνταν ότι είχαν δωροδοκήσει πολιτικούς για να πάρουν κερδοφόρα συμβόλαια με το Δημόσιο. Παρόμοιες υποκλοπές επιτρέπονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας, όμως η ισπανική νομοθεσία είναι πιο ασαφής για τις υπόλοιπες.
Ο Γκαρθόν εξήγησε πως είχε διατάξει το 2008 τις υποκλοπές επειδή πίστευε πως οι ύποπτοι έδιναν στα πρόσωπα που τους επισκέπτονταν οδηγίες για ξέπλυμα χρημάτων. Η έρευνα γι' αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς είχε συγκλονίσει το 2009 την ισπανική Δεξιά.
Η έρευνα για τη δικτατορία
Ο Γκαρθόν έχει στάτους ροκ σταρ μεταξύ των οργανώσεων που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως έκανε πολλούς εχθρούς μέσα στην πατρίδα του, ιδιαίτερα μεταξύ των συναδέλφων του που ενοχλούνταν από τη δημοσιότητά του. Την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο ολοκλήρωσε την ακροαματική διαδικασία και τα μέλη του άρχισαν να συζητούν για να εκδώσουν την ετυμηγορία τους σε μια δεύτερη αμφιλεγόμενη υπόθεση με στόχο τον δικαστή.
Στην υπόθεση αυτή, δύο ακροδεξιές οργανώσεις προσέφυγαν κατά του Γκαρθόν, ο οποίος δικάζεται κατηγορούμενος ότι παραβίασε τον νόμο περί αμνηστίας που ψηφίσθηκε το 1977 από το ισπανικό Κοινοβούλιο, δύο χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανσίσκο Φράνκο. Τον παραβίασε, υποστηρίζουν οι ακροδεξιοί, αρχίζοντας το 2008 μια έρευνα για τις ωμότητες της Δεξιάς και την τύχη των τουλάχιστον 114.000 εξαφανισμένων του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936-39) και του Φρανκισμού (1939-75).
Ο δικαστής χαρακτήρισε αυτές τις εξαφανίσεις αμάχων «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τα οποία είχε δικαίωμα να ερευνήσει. Επρόκειτο, υπογράμμισε, για «πράξεις συστηματικής εξόντωσης βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου χιλιάδων
Keywords
Τυχαία Θέματα