Κατακραυγη για την επιτροπεια

10:23 31/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοσμά
(από το Έθνος)
Τους τόνους σχετικά με την πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία επιχείρησε να χαμηλώσει το Βερολίνο εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων και επικρίσεων τόσο από αξιωματούχους της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος του...
Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν που τη χαρακτήρισε «προσβλητική», όσο και από κορυφαία στελέχη της γερμανικής πολιτικής σκηνής.
Προσερχόμενη χθες στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες
η καγκελάριος Μέρκελ έσπευσε να μετριάσει τις εντυπώσεις.
Κάνοντας ουσιαστικά ένα βήμα πίσω τόνισε ότι γίνεται «λάθος συζήτηση» και πως η κουβέντα αυτή τη στιγμή πρέπει να εστιάζει στο πώς η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει, ώστε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Οπως, ωστόσο, πρόσθεσε, όλα αυτά λειτουργούν μόνο αν η Ελλάδα και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη τα συζητήσουν. «Δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως αυτός που με τις δηλώσεις του κατέστησε, αν και εμμέσως, σαφές ότι το ενδεχόμενο της επιτροπείας παραμένει σταθερά στο τραπέζι ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τον οποίον η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί «υποστηρικτικά μέτρα»:
«Στον κύκλο των εταίρων θα πρέπει ίσως να σκεφτούμε πώς θα συμπαρασταθούμε πιο αποτελεσματικά στους Ελληνες».
Νωρίτερα χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκέοργκ Στράιτερ, είχε διαβεβαιώσει ότι η επίμαχη πρόταση δεν είναι παρά μια «γενική σκέψη» που βρίσκεται ακόμη «υπό διαμόρφωση» με στόχο να βοηθηθεί η Ελλάδα, ενώ και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, μίλησε από την πλευρά του για μια «συζήτηση εργασίας για να διερευνηθεί τι είναι δυνατό να γίνει όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει, στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα ''έλλειμμα'' στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας».
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε, στο μεταξύ, από τις Βρυξέλλες την πρόταση ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Ελλάδας από ειδικό επίτροπο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.«Στην πολιτική κανείς δεν χρειάζεται να είναι προσβλητικός» δήλωσε εξάλλου ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, προσθέτοντας: «Αυτό δεν έχει αποτελέσματα και κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επεσήμανε τέλος ότι «ούτε η Γερμανία, ούτε άλλο κράτος-μέλος, ούτε κανείς επιτρέπεται να δίνει στον κόσμο την εντύπωση ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας περιορίζεται, στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση του ευρώ».
Ο Μάρτιν Σούλτς υποστήριξε όμως ότι είναι φυσιολογικό οι χώρες που παρέχουν βοήθεια να θέλουν να έχουν «λόγο» στη συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Αντιδράσεις
Κύμα κατά Μέρκελ και στο εσωτερικό της Γερμανίας
«Κύμα» σφοδρών αντιδράσεων για την πρόταση να ανατεθεί σε επίτροπο η εποπτεία του ελληνικού προϋπολογισμού εκδηλώθη
Keywords
Τυχαία Θέματα